Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turksa zažaliti, ali da se neće upustiti u “vojno zveckanje oružjem” sa tom zemljom, prenosi Rojters.

Putin je istakao da će Turska “više nego jedanput” zažaliti zbog onog što je učinila i da se varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama.

“Ne razumijem zašto su oni oborili Su-24. Svaki problem i različita mišljenja se mogu riješiti na drugi način”, istakao je predsjednik Rusije.

​„Ipak neće dočekati našu nervoznu i histeričnu reakciju, proračunatu za trenutne potrebe. Ali mi još jednom podsjećamo na to šta su oni uradili… Mi znamo šta je za to potrebno uraditi”, naglasio je on.

Putin je istakao da je Rusija bila spremna da sarađuje i sa Turskom i na najosetljivijim pitanjima po njih.

“I bili smo spremni da idemo tako daleko, da čak i saveznici ne žele to da čine. Samo Alah zna zašto su to učinili. Izgleda da je Alah riješio da kazni vladajuću kliku u Turskoj, lišavajući je razuma”, rekao je Putin u Kremlju, nakon čega je uslijedio buran aplauz.

U obraćanju Dumi Putin je rekao da i ne može da ignoriše tursko pomaganje terorista.

“Znamo ko u Turskoj zarađuje novac od opljačkane nafte i vrbuje najamnike. Ne mogu se dozvoliti kontakti sa teroristima, koristiti ih u svoje svrhe i voditi sa njima krvavi biznis”, istakao je Putin u svom govoru.

Međutim, Putin dodaje da Rusija u Turskoj ima mnogo starih prijatelja.

“Oni treba da znaju da nećemo staviti znak jednakosti između njih i vladajuće vrhuške. Turski narod je dobar, vrijedan i talentovan. U Turskoj imamo mnogo starih i provjerenih prijatelja. I naglašavam: oni treba da znaju da nećemo staviti znak jednakosti između njih i dijela sadašnje vladajuće vrhuške koja nosi direktnu odgovornost za pogibiju naših vojnika u Siriji”, rekao je ruski predsjednik.

On je istakao da svaka civilizovana država obavezna da pomaže u likvidaciji terorista.

“Moramo stvoriti jedninstvenu pesnicu, jedan jaki antiteroristički front za borbu sa međunarodnim terorizmom. U borbi sa terorizmom Rusija je pokazala izuzetnu odgovornost i liderstvo”, dodao je Putin.

On je naglasio da jedna zemlja ne može pobijediti terorizam, posebno kada su otvorene granice i svijet preživljava period seobe naroda.

“Zemlje ne bi smjele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu”,  upozorio je Putin.

Putin je naglasio i da se Oružane snage Rusije bore u Siriji, prije svega za Rusiju.