U prijedorskom Muzeju Kozare večeras je otvorena dokumentarna izložba “Jezik i pismenost” koju je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora organizovala u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić” iz Kragujevca.
Direktor kragujevačke Bilioteke Mirko Demić rekao je da je izložba dio projekta kojim se ova ustanova predstavila za Dan evropske baštine.

On je dodao da je ove godine zadatak biblioteke bio da ispriča priču o srpskoj pismenosti, o ćirilici i njenom nastanku.

“Tako je nastala ova izložba fototipskih izdanja i kopija starih i retkih knjiga, rukopisa i periodike iz fondova Biblioteke Matice srpske, Narodne bibliotke Srbije, Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti i kragujevačke Biblioteke i naš je pokušaj da na ovaj vizuelan način ispričamo istoriju našeg pisma koja traje već skoro dvanaest vekova” rekao je Demić.

On je istakao da je zbog obimnosti teme, a imajući u vidu da je težište izložbe stavljeno na ćirilicu, izložba svedena na tri dijela: staroslovenski period, srpskoslovensko i novo doba – ozvaničeno Vukovom jezičkom i pravopisnom reformom.

“Ona podrazumeva 27 panoa, replike krucijalnih dokumenata, jevanđelja, tragova naše pismenosti kroz vekove”, rekao je Demić.

On je dodao da izložbu prati jedan obiman katalog iz pera velikih poznavalaca stare srpske književnosti Dušice Grbić iz Matice srpske i Tanje Subotin iz Narodne biblioteke Srbije.

Izložbu je otvorio književnik Ranko Risojević koji je istakao da ova izložba usmjerava pažnju ka evropskoj kulturnoj baštini.

“Još više nas usmjerava na razmišljanje o tome šta smo sve imali, stvorili i šta je kroz ratove i nevolje nestalo sa naših prostora, pa nemamo više te dragocjene knjige i rukopise. Najvredniji od njih koji su ovdje reprodukovani ne nalaze se na našem prostoru već u ruskim, njemačkim, čak i u američkim bibliotekama”, istakao je Risojević.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim istakla je da izložbom ova ustanova zaokružuje rad u 2015. godini.

“Ovo je kruna našeg rada i nadam se da će izložba imati odjeka među srednjoškolcima, akademcima i svim građanima Prijedora da dođu i pogledaju odakle smo, ko smo i nadam se da ćemo u ovome da vidimo i kuda treba da idemo”, istakla je Ećimova.

Izložba će biti otvorena do 9. decembra.

SRNA