Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas da je hapšenje ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH (ABiH) Sakiba Mahmuljina dobra vijest za Republiku Srpsku.

Kojić je rekao da će porodice ubijenih biti u potpunosti zadovoljne tek kada se Mahmuljin nađe na optuženičkoj klupi, a nakon toga iza rešetaka.

“To bi bila kakva-takva satisfakcija porodicama srpskih žrtava koje su pripadnici po zlu poznate jedinice “El mudžahedin” ubili na najsvirepiji način u Vozući”, istakao je Kojić.

On je podsjetio da je jedinica “El mudžahedin” bila u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH čiji je komandant bio Mahmuljin, naglasivši da se očekivalo da će njegovo hapšenje uslijediti odmah nakon prenosa predmeta iz Haškog tribunala u Tužilaštvo BiH, jer je nesumnjivo bilo dovoljno dokaza da se jedan od najmonstruoznijih zločina u proteklom ratu procesuira, a odgovorni kazne.

“Dokaza je bilo, ali očigledno da je volje za procesuiranje ovog predmeta manjkalo. Ako ostavimo po strani odugovlačenje istrage u ovom predmetu, očekujemo da sada nadležni pravosudni organi urade svoj posao”, naveo je Kojić.

Kojić se nada da se neće dugo čekati na neka druga hapšenja visokih oficira takozvane ABiH pod čijom komandom su počinjeni masovni zločini nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike srpske.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Sakiba Mahmuljina (63), nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica “El mudžahedin”.

SRNA