Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas da je loša vijest da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu odredi pritvor.

Kojić je izjavio da je opravdanost zahtjeva za određivanje pritvora Mahmuljinu zbog sumnje da postoji njegova odgovornost za ratne zločine nad Srbima u opštini Zavidovići prepoznalo i Tužilaštvo BiH, koje je tražilo pritvor jer postoji opravdana opasnost da bi on mogao uticati na svjedoke.

“Postupak koji tek treba da počne, počeo je veoma loše. Očigledno da je i to još jedan dokaz selektivnog pristupa, jer Srbima se određuje pritvor, a kada su u pitanju Bošnjaci, uglavnom im se, u najvećem broju slučajeva pritvor ne određuje”, rekao je Kojić.

On je istakao da je u slučaju Sakiba Mahmuljina bilo dovoljno elemenata za određivanje pritvora, što je prepoznalo i Tužilaštvo BiH, međutim Sud je to odbio.

“Čak sam u nekim medijima upratio da je navodno predsjednik Suda BiH /Meddžida Kreso/ juče bila na sastanku sa nekim visokopozicioniranim funkcionerima SDA, koji imaju ratnu prošlost vezano za Zavidoviće i Ozren. Ako je to istina, onda je očigledno da je tu jasan politički uticaj SDA i jasno je da će biti pokušaja da se na sve načine ovaj proces opstruiše”, rekao je Kojić.

On je istakao da je očigledno da pojedinci u BiH ne žele pravdu za sve niti pomirenje među narodima, te da svjesno ulaze u razaranje BiH, pa poslije žele da sve to prikače Srbima.

Kojić je rekao da treba sačekati odluku Suda da se vidi za koje krivično djelo će se suditi Mahmuljinu, od čega će zavisiti i da li će mu biti suđeno po Krivičnom zakonu BiH koji predviđa kazne do 40 godina zatvora, ili po Krivičnom zakonu bivše Јugoslavije, koji propisuje dosta blaže kazne za ova krivična djela.

“Kada optužnica bude podignuta, onda ćemo definitivno znati koje tačno krivično djelo se stavlja na teret Mahmuljinu. Sada je to krivično djelo zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, koje se obično kvalifikuje Bošnjacima bez obzira što se radi o komandnoj odgovornosti, a Srbima se uglavnom stavlja kvalifikacija zločin protiv čovječnosti kako bi im se sudilo po Krivičnom zakonu BiH”, rekao je Kojić.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Mahmuljina  juče u Sarajevu.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica “El mudžahedin”.

SRNA