Ustavni sud Kosova stopirao je odluku o oduzimanju 25 hektara zemljišta koje se nalazi oko manastira Visoki Dečani do 29. februara 2016. godine, piše danas “Koha ditore”.

Ustavni sud je naime blokirao raniju odluku Posebne komore Vrhovnog suda Kosova po kojoj oko 25 hektara u vlasništvu manastira pripada društvenim preduzećima “Apiko” i “Ilirija”.

Ustavni sud objašnjava da ako dođe do sprovođenja odluke Posebne komore, manastiru može da bude nanesena nenadoknadiva šteta, prije svega zabog činjenice da je manastir pod zaštitom Uneska.

Republika Srbija zemlju je prenijela u vlasništvo manastiru Dečani ugovorima o poklonu iz 1997. godine, ali društvena preduzeća “Apiko” i “Ilirija” tvrde da je njihova.

Kada je mješovito sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Euleksa krajem 2012. godine donijelo odluku u korist SPC, srpska svetinja je danima bila izložena demonstracijama, najuvredljivijim porukama i otvorenim prijetnjama.

Bratstvo je zbog ekstremista, ali i rukovodilaca opštine Dečani, bilo prinuđeno da prvi put od 1999. godine zatvori kapije manastira, a u odbrani su učestvovale i jake snage policije i italijanskog Kfora.

Međutim, sredinom ove godine Posebna komora Vrhovnog suda Kosova poništava svoju odluku donesenu u korist manastira Visoki Dečani iz 2012. godine, oglašava se nenadležnom, a stranke u sporu upućuje da proces obnove pred Osnovnim sudom u Peći.

Na presudu koju je potpisao predsjedavajući sudija Sahit Sulejmani, Srpska pravoslavna crkva, ni Republika Srbija (takođe, stranka u sporu) nisu imale pravo žalbe, tako da je Dečanima jedino ostalo da pravdu traže u okviru prava zagarantovanih ustavom, odnosno pred Ustavnim sudom Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić podnio je 12. juna ove godine Ustvanom sudu Kosova zahtjev za ocenom ustavnosti odluke Posebne komore Vrhovnog suda Kosova.

Tanjug