Postupanje Sipe u akcijama izvedenim u Novom Gradu gdje je uhapšeno pet Srba pod sumnjom da su počinili ratne zločine, i pretresena Policijska stanica, bez najave MUP–u Srpske, imaće velike posljedice po dalje odnose unutar bezbjednosnih agencija u BiH, izjavio je za Dnevnik plus bivši direktor Sipe, Sredoje Nović.

Demantovao je navode ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je za vrijeme njegovog mandata u SIPI bilo pretresa policijskih stanica u Srpskoj, jer, kaže SIPA tada nije ni imala formiranu Specijalnu jedinicu. Nović je rekao da je tada postignut dogovor sa Tužilaštvom, da će Sipa i policijske Agencije u BiH striktno poštovati nadležnost entitetskih bezbjednosnih agencija.

Policijske strukture BiH su zaboravile važnu stvar, a to je da Tužilaštvo BiH ne određuje način izvršenja pretresa određene institucije, već bezbjednosna agencija koja ga izvršava, izjavio je bivši direktor Agencije za istragu i zaštitu BiH Sredoje Nović.

– Policijska struktura koja dobije nalog ona defakto određuje i taktiku, i tehniku i metodiku pretresa, a to znači da ta policijska struktura treba da u dogovoru sa onom policijskom strukturom na koga se to odnosi , kada je riječ o policijskim organima, da dogovori način na koji će se to izvršiti, rekao je Nović.

Komentarišući ocjenu opozicije da je cijeli vrh Republike Srpske kriminalizovan, Nović je rekao da je to ishitren i neosnovan stav i da apsolutno nema nikakve osnove da se dešavanja u Novom Gradu dovode u vezu sa tzv. skrivanjem kriminala u Srpskoj. Ako je to tačno, kaže, onda se može zaključiti da unutar policijskih struktura u Republici Srpskoj postoji dokumentacija i da će jednog trenutka biti naloženo i izvršeni pretresi u svim drugim Policijskim stanicama.

– Ako nije to onda je nešto drugo, jer poziv policijskim službenicima da ostanu mirni, šta znači da ostanu mirni? Јa nisam vidio nigdje da je ijedan policijski službenik izašao javno i izrazio svoje negodovanje da je rekao da će on pucati ili stavarati neprijatnosti u ovoj zemlji. Ne treba se policiji obraćati niko, ni iz vlasti ni iz opozicije. Policiji se trebaju obraćati policijski nadležni rukovodioci koji su dužni na način kako je to primjereno shodno zakonima u ovoj zemlji, naglasio je Nović.

Pretresom Policijske stanice u Novom Gradu željela se poslati poruka da MUP Srpske nije važan bezbjednosni faktor u BiH. Smatra da bi već sutra trebalo organizovati sastanak sa glavnim bh. tužiocem, direktorom Sipe i ministrima unutrašnjih poslova entiteta kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj je međupolicijska saradnja narušena.

RTRS