U prijedorskom Muzeju Kozare večeras je otvorena dokumentarno-istorijska izložba pod nazivom “Slovenci od dolaska do danas” koju je organizovalo Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora.

Predsjednik ovog udruženja Alenka Uduč istakla je da Udruženje Slovenaca svake godine prilikom svoje godišnjice organizuje neki kulturni događaj u gradu.

“Ove godine povodom 18 godina rada organizovali smo ovu izložbu koja je bila ranije u Bovcu, a predviđamo da će naredne godine biti predstavljena i u Ljubljani i Novom Mestu”, izjavila je Udučeva na otvaranju ove izložbe.

Ona je dodala da izložba obuhvata oko 200 fotografija od kojih neke datiraju još od daleke 1887. godine pa do današnjeg dana, koje su izložene na šezdesetak panoa.

“To je većinom materijal koji je prikupljen prilikom pisanja knjige žBilo kad, bilo gdje, uvijek smo Slovenciž i dodatni materijal koji će u idućoj godini biti pretočen u još jednu knjigu kako bismo ih sačuvali od zaborava”, istakla je Udučeva.

Ona je dodala da, osim fotografija i dokumentarne građe, izložbu čine i stari predmeti među kojima i harmonika stara više od 100 godina.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je, otvarajući izložbu, da je proučavanje istorije i predstavljanje istorijskog sadržaja jedno od primarnih aktivnosti ovog muzeja, posebno kada je riječ o predstavljanju sadržaja regionalnog karaktera, a što je usko u vezi sa područjem Prijedora.

“Veliki je značaj ove izložbe u ovogodišnjem programu rada muzeja, jer je riječ o izložbi i koja na zanimljiv i vizuelno prihvatljiv način uz mnoštvo fotografija, dokumenata i eksponata predstavlja život Slovenaca na ovom prostoru koji su se tu počeli doseljavati još u 19. vijeku i to je trajalo sve do Drugog svjetskog rata”, istakao je Radonjić.

Izložba je bila uvod i tradicionalnu Božićnu zabavu koja se već 18 godina organizuje u Prijedoru.

SRNA