Policijski službenik Slavko Đurić, ključni svjedok u postupku protiv inspektora za narkotike CJB Banjaluka, osuđen je na pet mjeseci zatvora zbog organizovane preprodaje droge u Banjaluci.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Đurić sklopio sa Specijalnim tužilaštvom RS, a juče ga je prihvatio i Okružni sud u Banjaluci. U sudu su objasnili da je Đuriću izrečena kazna ispod zakonskog minimuma, jer je on sarađivao s tužilaštvom i pomogao da se razotkriju Srđan Radulović i ostali inspektori, koji su zbog trgovine narkoticima nepravosnažno osuđeni na ukupno 23 godine i tri mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da je Đurić bio član organizovane kriminalne grupe koja je od početka 2011. do oktobra 2013. godine, preko lojalnih dilera, u Banjaluci rasprodala osam kilograma heroina i pet kilograma marihuane za iznos od oko 117.000 maraka. Kao organizator grupe Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina i pet mjeseci zatvora. Ognjen Stijak je kao član grupe osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora, a Marko Kovačević na šest godina i pet mjeseci zatvora. Osim za drogu, u kazne su im uračunate i presude za zloupotrebe policijskih ovlašćenja, premlaćivanje osumnjičenih, iznuđivanje iskaza, falsifikovanja službenih isprava i povrede ljudskog dostojanstva, za šta je osuđeno još pet njihovih kolega. Đurić je u cijeloj priči prvi uhapšen i to nakon što se saznalo da je jedan diler snimio razgovor s njim, na kome mu nudi da prodaje drogu za inspektore. Kuriozitet je i da je Đurić dobio tri mjeseca manju kaznu od načelnika Odsjeka za narkotike CJB Banjaluka Gorana Mihajlice, koji je protiv njega i podnio prijavu.

Press