Ne postoji jedan odgovor koji može da bude rešenje za sve, zato dobro razmislite o svim opcijama.

Postoji duga lista mogućih rešenja za siguran seks i kontracepciju. Biranje pravog načina zaštite ima mnogo faktora koji uključuju vaše ciljeve, sposobnosti, zdravlje, buduće planove itd.

– Jako je važno razmišljati o kontracepciji. Naša zemlja ima najmanji procenat korišćenja kontracepcije u reproduktivnom delu populacije. Imamo veliki broj neželjenih trudnoća i pobačaja. Korisćenjem kontracepcije vodimo računa o reproduktivnom zdravlju, obezbeđujemo da ima manje problema sa sterilitetom i vise se vodi računa o polno prenosivim bolestima. Najvažnije je razbiti predrasude da je kontracepcija štetna i nepotrebna – rekla nam je ginekolog dr Mima Fazlagić.

Najbolje za žene koje vole rasporede

Ako ste onaj tip koji voli da se drži rutine, pilula je rešenje za vas. Pilula je sastavljena od dva hormona, estrogena i progestina, a zajedno sprečavaju vaše jajne ćelije da budu oplođene. Ona je od 91 do 99 odsto sigurna ukoliko se ispravno koristi. Ako se odlučite za ovu vrstu kontracepcije, morate se držati rasporeda.

Plus i minus: Ovo može biti pozitivno i negativno u zavisnosti od krajnjeg cilja. Čim prestanete da ih uzimate, u roku od nedelju dana vaš organizam se vraća na staro. Tako da, ukoliko želite dete, ali ne još, ovo je dobro rešenje za vas. Ipak, ako ga ne želite, bolje bi vam bilo da se držite rasporeda.

Savršeni kandidati za ovo su zdrave žene mlađe od 35 godina, koje ne puše, ne doje, nemaju sklonost ka migrenama i problema sa kardiovaskularnim sistemom. Nikako ne smeju da se uzmaju na svoju ruku i uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom koje pilule su najbolje za vas.

Najbolje za žene koje nisu kandidati za pilulu

Za žene koje iz nekog razloga nisu podobni kandidati za pilulu sa estrogenom i progestinom, progestin pilule su mnogo bolje rešenje.

Najbolje rešenje za žene koje ne žele puno da misle o tome

Recimo da ste zaboravan tip (bez osude) i svakodnevno podsećanje da treba da popijete pililu može biti problem. Šta onda? Postoji nekoliko opcija u zavisnosti od toga kada želite da imate decu.

Ne u narednih 10 godina: Vrsta spirale koja ne sadrži hormone je izbor. Ona je više od 99 odsto efektivna, postavlja se direktno u matericu i sprečava da jajna ćelija bude oplođena.

Možda za pet godina: Mirena, još jedna vrsta spirale koja oslobađa progestin hormone je rešenje, ali ona može da izazove neprijatnosti, pa je konsultovanje sa lekarom i više nego neopodno.

Žene koje ne podnose svoje menstruacije

Ukoliko mrzite one dane u mesecu ili imate jake PMS simptome, kombinovana hormonska kontracepcija je sjajno rešenje za vas.

Ova pilula sadrži hormone koji ne samo da sprečavaju trudnoću, već takođe limitiraju vaše menstruacije na jednu do četiri godišnje. Ostale hormonske kontracepcije mogu da redukuju efekte menstruacije, ali ovo je za dame koje imaju problema tokom onih dana u mesecu. Da bi bile uspešne u svom zadataku, morate da ih pijete svakoga dana.

Za one sa ograničenim budžetom

Nisu svi u mogućnosti da priušte do sada navedene kontracepcije. Na sreću, postoje rešenja i za njih. Kondomi su najčešći oblik kontracepcije, većinom zbog toga što su jeftini i lako dostupni, a i zbog toga što su zaštitnici od polno prenosivih bolesti.

Za žene koje ne vole hemiju
Ukoliko ne želite dodatne hormone ili hemikalije u vašem telu, pored kondoma, dijafragma je takođe dobra opcija.

Dijafragma se postavlja u vašu vaginu i štiti cerviks, sprečavajući spermu da dođe do materice. Ova metoda je efektivna od 84 do 94 odsto, a najbolje ju je koristiti u paru sa drugim vrstama kontracepcije. Možete je staviti nekoliko sati pre nego što ćete imati seksualni odnos, ali i za to je potrebno da se konsultujete sa stručnjakom.

Najbolje za gojazne žene

Iako postoje debate o tome kako hormonska kontracepcija utiče na gojazne žene, postoje metode koje sigurno funkcionišu. Bilo kako bilo, hormonska kontracepcija nije najbolje rešenje samo za one žene koje imaju velikih problema sa kilogramima.

Konsultujte se sa lekarom šta je najbolje rešenje za vas, a dijafragma u kombinaciji sa spermicidom može da bude ključ.

One žene koje ne žele da imaju više dece mogu da posegnu podvezivanjem jajnika, što je veoma rizičan proces i zahteva mnogo više od jednog lekarskog pregelda.

Bilo koja vrsta kontrole nad vašim reproduktivnim organima zahteva konsultaciju sa stručnom osobom. Vaše telo je u pitanju i budite slobodni da sa vašim izabranim lekarom otvoreno razgovarate o tome šta želite, šta ne želite i kako se vaš organizam ponaša.

24sata