Nedopustiv je pokušaj kriminalizacije MUP-a RS – istakla je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh parlamenta Dušanka Majkić nakon današnje sjednice ove komisije na kojoj je razmatran SIPIN izvještaj o dešavanjima u Novom Gradu 10. decembra.

Komisija, koja je neuobičajeno zasjedala bez prisustva javnosti, zaključila je da su i SIPA i MUP RS postupali u skladu u zakonom.

Izvještaj SIPE o dešavanjima u Novom Gradu, koji je danas stigao pred parlamentarce, očekivano je završen konstatacijom – službenici Agencije postupali su u skladu sa zakonom.

„Ovdje se postupalo u skladu sa zakonom, i jedna i druga agencija i MUP RS i Agencija za istrage i zaštitu obavili su svoj posao u skladu sa zakonom i to je ono što želim posebno da istaknem“. izjavio je Borislav Bojić zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH (SDS).

Međutim, iz SNSD-a upozoravaju – SIPA je najavila hapšenje i pretrese tri lokacije, ali nije rečeno da se radi i o policijskoj stanici i to onoj koja je u ratu gađana i zapaljena. Niko ne spori da se ustupi raspoloživa dokumentacija, ali kaubojsko upadanje je neprihvatljivo.

„pa je li to nije bilo, neko mogao da kaže treba nam ta dokumentacija dajte! Dakle, od MUP-a RS neko pokušava da napravi kriminalnu organizaciju-e to ne može, to ne može, nijedan argument, zato se može, to je krivično djelo“, kaže Dušanka Majkić član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH (SNSD).

Lošom porukom ocijenila je Majkićka i zatvaranje sjednica za javnost kada je riječ o bezbjednosti.

„Da, bilo je potrebe da se zatvara iz razloga što je zamjenik SIPE gospodin Knežević tražio to u uvodnom dijelu“, izjavio je Sifet Podžić predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH (DF).

Ipak, Dušanka Majkić kaže da ne vidi šta bi se ovdje moglo kriti.

Parlamentarci su površno upoznati i da SIPA ima zaključenih 19 sporazuma sa agencijama u BiH i da su neki još iz 2006.godine.

„Da će na neki način oni kao nadležna agencija pristupiti na neki način revidirati, iščitati i predložiti određene izmjene“, rekla je Borjana Krišto zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH (HDZ).

Članovi komisije razmatrali su i prijedlog zaključaka sa posebne sjednice Predstavničkog doma posvećene bezbjednosti u BiH, ali ih nisu željeli komentarisati.

RTRS