I u ovoj sezoni klubovi u BH Telecom Premijer ligi BiH nastavili su da pune kasu N/FS BiH pošto je Disciplinska komisija kaznima 15 klubova sa 165.550 KM.

Za primjer je jedino Radnik, koji nije platio niti jednu KM kazne.

Klubovi u elitnom rangu bh. takmičenja su najčešće kažnjavani zbog propusta u organizaciji utakmica, upotrebe pirotehničkih sredstava od strane navijača, te zbog toga što nisu imali prijavljenog licenciranog trenera, bilo glavnog ili pomoćnog, u zapisniku s utakmice. Bilo je i onih većih propusta, poput rasizma i drugih oblika diskriminacije, skandiranja političkih poruka. Sve je to Disciplinska komisija N/FS BiH pratila iz kolo u kolu, pa smo na kraju došli do brojke od 165.550 KM koje su legle ili će leći na račun Saveza.

“Klubovi su čini mi se bili mirniji nego prošle polusezone. Činjenica je da su klubovi prošle godine platili oko 80.000 KM više. U principu nije bilo većih ispada, iako smo se pribojavali da će ih biti u ovoj sezoni u kojoj ispada šest klubova. I dalje je velika boljka pirotehnika”, rekao je Goran Kosorić, potpredsjednik Disciplinske komisije, i dodaje:

“Veće probleme sada imamo u malonogometnoj ligi, kao i onoj za omladince, jer se dešava recimo da djeca nemaju toplu vodu. Klubovi imaju jako nekorektan pristup.”

Kosorić je istakao da veliki broj klubova plaća kazne zbog nelicenciranih trenera, iako su bili upozoreni u prva tri kola.

“Na početku sezone smo upozorili klubove na taj problem, a nakon trećeg kola smo počeli s kaznama od 1.000 KM. Mora se poštovati kodeks, jer ovo nije seoska lige, već Premijer liga, iz koje se ide u Evropu. Svi klubovi koji ne plate svoje kazne neće moći igrati proljetni dio sezone”, jasan je Kosorić, koji je dodao da će “disciplinci” adekvatno reagovati posebno ako se pojave novi slučajevi rasizma, kao recimo u Zenici i Prijedoru, iako smatra da rasizam nije prisutan na našem terenima.

Klub koji će morati uplatiti najveću svotu novca u kasu Saveza je Sarajevo. Bordo tim je u jesenjem dijelu sezone kažnjen sa preko 30.000 KM. Tim s “Koševa” je najveću kaznu dobio nakon susreta u Zenici sa Čelikom, kada su navijači izazvali prekid utakmice (6.000 KM). Drugo mjesto dijele tri kluba, Zrinjski, Drina i Željezničar, koji su kraći za 17.500 KM. Zanimljivo je da je Drina nakon skoro svakog kola kažnjavana sa 1.000 KM zbog toga što nisu imali prijavljenog licenciranog trenera u zapisniku utakmice. Slična situacija je i s Veležom, dok je Rudar Prijedor u par navrata platio veliku kaznu zbog rasizma i drugih oblika diskriminacije.

Jedini klub koji se nije našao na tapetu je Radnik iz Bijeljine, koji je, osim rezultatski uspješne polusezone, dosta pažnje posvetio organzaciji utakmica, kao i dobroj saradnji s navijačima, koji nisu napravili niti jedan propust.

Treba istaći da je Rudar Prijedor jedini klub kojem je Disciplinska komisija, osim novčane kazne, izrekla suspenziju stadiona. Naime, Prijedorčani su nakon utakmice sa Željezničarom, u kojoj su skandirali ime haškog optuženika Ratka Mladića, kažnjeni sa dvije utakmice bez prisustva gledalaca.