Bivši pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj tražio je od Administrativne komisije Narodne skupštine RS da mu omogući pravo na šestomjesečno korišćenje tzv. bijelog hljeba.

Radulj je tražio da poslije odlaska sa funkcije zadrži privilegije i da šest mjeseci prima funkcionersku platu veću od 3.000 maraka, ali je ostao kratkih rukava, jer je njegov zahtjev odbijen. On je zahtjev podnio polovinom septembra nakon što mu je istekao mandat na mjestu pravobranioca RS, ali ga je povukao prije odluke komisije koja je kasnije ocijenila da on nema pravo na popularni “bijeli hljeb”.

Članovi Administrativne komisije republičkog parlamenta ocijenili su da bivši pravobranilac Srpske nema pravo na šestomjesečne privilegije zato što je od septembra ove godine, kada ga je na čelu Pravobranilaštva RS zamijenila Danijela Novaković, zadržao radni odnos u toj instituciji. Pored toga, članovi Administrativne komisije smatraju da je Raduljev zahtjev, najblaže rečeno, bio nemoralan i da nije primjereno što je u teškoj ekonomskoj situaciji htio sa narodne grbače da iskamči dvadesetak hiljada maraka.

Nije po zakonu
Okolić rekorder

Poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju pravo na šestomjesečni “bijeli hljeb”, dok su poslanici u Parlamentu BiH do prošlog mjeseca imali pravo na jednogodišnju platu nakon što napuste ugodne poslaničke klupe. Prošlog mjeseca su usvojene izmjene zakona kojim je to prepolovljeno, pa poslanici pravo na “bijeli hljeb” imaju “samo” šest mjeseci. Od 2008. do 2014. godine za te namjene iz budžeta BiH je izdvojeno više od 2.300.000 KM, a rekorder je funkcioner SDS-a i bivši zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, koji je po osnovu te privilegije od institiucija BiH naplatio 109.000 maraka.

Zamjenik predsjednika ove komisije i poslanik SNSD-a Radovan Vuković kaže da je zahtjev bivšeg pravobranioca odbačen zato što on po zakonu nema pravo na “bijeli hljeb” nakon odlaska sa funkcije.

– Administrativna komisija NSRS je nadležna da odlučuje o tom zahtjevu, jer NSRS bira pravobranioca. Mi smo dobili informaciju da je Slobodan Radulj poslije isteka mandata ostao u radnom odnosu, čime automatski nema pravo na dodatne privilegije. Pored toga, lično smatram da je taj zahtjev bio neprimjeren upravo iz razloga što je Radulj zadržao radni odnos – kaže Vuković.

Mnogo oštriji od njega je poslanik SDS-a i član komisije Nade Planinčević, koji kaže da je zahtjev bivšeg pravobranioca RS za uživanje šestomjesečnih privilegija odbijen zato što je bio neosnovan.

– Koliko se sjećam, on se u zahtjevu pozivao na zakonsku legislativu koja je odavno promijenjena i to je bio jedan od osnova zbog kojeg je zahtjev odbijen. Pored toga, on nije poslije isteka mandata izbačen na ulicu, već je zadržao radni odnos, tako da je bilo bezobrazno to što je uopšte podnosio zahtjev tražeći nešto na šta nema pravo. U svakom slučaju, ne čudi me alavost ni od koga iz vladajuće garniture, pa tako ni od bivšeg pravobranioca, jer funkcioneri vladajuće klike ne biraju način da iz budžeta i sa narodnih leđa napune džepove, tako da se bivši pravobranilac ni po čemu ne razlikuje od niza ostalih funkcionera – kaže Planinčević.

Povukao zahtjev

S druge strane, Slobodan Radulj priznaje da je tražio “bijeli hljeb” zato što je smatrao da na to ima pravo u skladu sa zakonima koji regulišu status skupštinskih funkcionera u koje se ubraja i pravobranilac RS, jer ga bira republički parlament. On objašnjava da je poslije isteka mandata imao obećanja da će se zadržati na mjestu zamjenika pravobranioca, dodajući da je tek nakon što od toga nije bilo ništa podnio zahtjev za korišćenje prava na “bijeli hljeb”.

– Pošto je odugovlačeno sa izjašnjavanjem o mom zahtjevu, jer je moja nasljednica na mjestu pravobranioca tražila mišljenja da li imam pravo na to ili nemam, povukao sam zahtjev. Tačno je da sam zadržao radni odnos u Pravobranilaštvu RS, ali samo na period od 90 dana koji uskoro ističe – kaže Radulj.

Press