Zbog optužbi izrečenih na račun predsjednika Republike Srpske, SDS je bivšeg ambasadora BiH u Rusiji Gordana Milinića nagradio funkcijom direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Ovo je ocjena visokih funkcionera SNSD-a koji kažu da je Milinić samo jedna od karika u planu rušenja institucija Republike Srpske.

SDS demantuje da je Milinićevo imenovanje na ovu funkciju dio plana i političkog dogovora. Sve pripisuju njegovim zaslugama.

Septembarska predstava Gordana Milinića o kilogramu zlata koji je ruski biznismen Oleg Buralkov navodno poklonio predsjedniku RS Miloradu Dodiku – nagrađana je direktorskom funkcijom. Koliko god se opozicija u Srpskoj trudila da sakrije plan rušenja institucija Srpske i kriminalizovanja predsjednika Srpske – ne polazi joj za rukom, smatraju u SNSD-u. Ocjenjuju da Milinić nema reference za takvu funkciju.

– To je, po mom mišljenju, očigledno i sigurno nagrada za osobu koja je uradila dio posla u tom planu. Mi možemo očekivati da će takvih nagrada biti još. Imenovanje Milinića za takvo mjesto je šteta i za BiH i Republiku Srpsku – rekla je Milica Marković (SNSD).

O dogovoru SDS-a i Gordana Milinića izvještavali smo još prije tri mjeseca. Da mu je obećana direktorska funkcija ukoliko lažno optuži Milorada Dodika – SDS je tada reagovao optužujući, ništa neobično – RTRS. Danas, u maniru nemuštog Milinićevog svjedočenja – neobaviješteni.

– Ne znam da je imenovan. Moram da vam to kažem. Nisam u toku. Pretpostavljam da je Milinić imenovan u skladu s procedurama – kaže Vukota Govedarica. A na pitanje RTRS da li u skladu s procedurama ili političkim dogovorom, odgovorio je:”Politički dogovor ne piše ni u jednom konkursu, pišu procedure.”

– Njegovo nemušto svjedočenje je političke prirode zato što je pristao da gura politički projekat koji je vezan za sukob SDS i SNSD. To je nagrada za podržavanje tog pravca. Milinića znam lično, pa bi se uzdržao od tog komentara – rekao je Nenad Stevandić.

Bolje od Stevandića, poznaje ga i ruski milijarder Oleg Burlakov koji je Dodiku, navodno, dao kilogram zlata. U više navrata Buralkov je za našu televiziju to demantovao, a Milinića optužio da je jedno od njegovih preduzeća oštetio za više od pola miliona maraka. Zbog kompromitacije njegove kompanije, saznajemo da njegov pravni tim priprema tužbu za naknadu štete. Darko Banjac (SDS-K) tvrdi da će lik i djelo Gordana Milinića uskoro biti razobličeni.

– Postoji još jedan svjedok koji će demantovati Milinića i koji je spreman da ide na poligraf, jer je 2014. godine takav scenario dogovaran – kaže Banjac.

Dok Banjac, biviši kadar SDS-a, tvrdi da Milinić nema nikave zasluge u toj stranci da bude nagrađen direktorskom foteljom, Milica Marković podjeća na, kako kaže, “stravičan plan opozicije, skovan sa strancima – inskonstruistan na aferama”. Kako god! Što je tražio – Milinić je i dobio. Direktorsku funkciju sa platom od 2.600 KM, ne računajući posebne naknade, poput članstva u komisijama i odborima.

RTRS