Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj je kardinala Alojza Stepinca, osuđenog u bivšoj Jugoslaviji za saradnju sa okupatorom i ustaškim vlastima i nasilno pokršatavanje Srba, nazvao odrazom milosrđa u savremenoj istoriji hrvatskog naroda.

“S pouzdanjem se preporučujemo pomoći blaženoga Alojzija Stepinca, koji je odraz lica milosrđa u savremenoj istoriji hrvatskog naroda. Neka vas blagoslovi i život vam obasja lice milosrdnoga Boga”, navodi se u Bozanićevoj poruci.

Zagrebački kardinal je u poruci, u kojoj je akcenat stavljen na milosrđe, pozvao vjernike da ponude milosrđe drugima i to zbog “dobra hrvatskog društva”.

Aktuelni rimokatolički poglavar papa Franjo je 8. decembra u Vatikanskoj bazilici otvorio “vrata milosrđa” i od tog dana je u katoličkoj crkvi započela “Sveta godina izvanrednog jubileja milosrđa”.

Najave proglašenja Stepinca za sveca Rimokatoličke crkve izaziva ogorčenje kod srpskog naroda, a o tome je razgovarao i predsjednik Srbije sa papom Franjom kada je boravio u Vatikanu.

SRNA