“Srpska slava” naziv je etnološke izložbe i igrokaza za djecu koje je uoči i povodom Svetog Nikole u Prijedoru priredio Muzej Kozare.
Kustos etnološke zbirke Muzeja Kozare Marija Radaković rekla je sinoć da su poznate brojne priče o tome kako je Sveti Nikola pomagao ljudima i kako je ovaj svetitelj oličenje jevanđeoskog načela da milostinju ne treba činiti pred ljudima, zbog čega se upravo i vjeruje da on dolazi noću da daruje djecu.

“Živio je, uslovno rečeno, normalnim životom. Roditelji su mu rano umrli i nakon toga je on podijelio siromašnima sve što je od roditelja naslijedio, otišao kod strica, pa se zamonašio i krenuo putem duhovnog prosvjetljenja”, navela je Radakovićeva.

Muzej Kozare prvi put je priredio obilježavanje najrasprostranjenije krsne slave kod Srba na radost najmlađih sugrađana, a u saradnji sa Udruženjem “Žene u umjetnosti” Prijedor, Kolom srpskih sestara i dva privatna preduzeća iz Prijedora.

“Pitali smo sveštenike za savjet i rečeno nam je da bilo kakvo isticanje ili pretjerivanje nije u duhu pravoslavlja, te da, kad se dariva, to ne treba da se širi, iako je to kod nas popularno. Sveti Nikola je bio sveštenik i nije htio da se zna da je on taj koji dariva, a kamoli da se pokaže svijetu da nosi poklone i da svi znaju za to”, dodala je Radakovićeva.

Izložene su stare srpske narodne nošnje, oružje, muzički instrumenti, dijelovi namještaja, posuđe, elementi koji čine slavski ugođaj, a goste su običajima dobrodošlice dočekivale djevojke u nošnji sa pogačom i krčagom vode.

“Mi smo tu da ovu etno izložbu obogatimo vizuelno i verbalno, da povežemo savremeno i tradicionalno i da kažemo da se običaji uvijek mogu nositi i njegovati bez obzira na to koliko modernim načinom života živjeli”, rekla je predsjednik Udruženja “Žene u umjetnosti” Biljana Vojvodić.

Najmlađima su podijeljeni nikoljdanski paketići, a priču o jednom dobročinstvu Svetog Nikole kazivala im je glumica Pozorišta Prijedor i članica Udruženja “Žene u umjetnosti” Zorica Jojić.

Vrijednog, uglednog i bogatog oca triju kćeri, koji naglo osiromaši, te odluči da podvodi svoje kćeri, Sveti Nikola spasave takve zle sudbine donoseći mu noću i krišom vreće zlatnika za miraz kćerima za udaju. Prva dva puta prođe neopaženo, ali trećeg ga puta otac sačeka, poče mu ljubiti noge i zahvaljivati mu se, ali ga svetac zakle da dok je živ nikome ne kaže šta je s njim bilo.

SRNA