Nije jednostavno govoriti o osjećajima i željama kad znamo da je njihov psihološki sadržaja jako kompleksan. Probaću nabrojati samo nekoliko varijanti ljubavnih želja, one mogu da budu instinktivne, slobodne, iskrene, pohlepne, podmukle, moralne, isto kao što mogu biti nemoralne, iracionalne, promišljene i tako dalje. Svako može da doda nekoliko svojih ličnih pridjeva za želju.

U psihologiji je veoma važno shvatiti “kako”, jer svaka razlika u želji mijenja vrijednost objekta, to jest osobe koju želimo. Nije isto poželjeti nekoga požudno, iskreno ili podmuklo. Nije lako biti iskren prema nekom drugom ako nisi zagledao malo dublje u sebe i u svoje osjećaje.

Nedavno sam, slučajno, u toku istog dana pričala sa dvije mlade žene koje su totalna suprotnost jedna drugoj. Između njih ima sedam godina razlike, rekla bih da su obje odrasle u sličnim ambijentima, međutim imaju dva suprotna principa u ljubavi. Veronika žudi za seksom i to sebi priušti često, bez ikakvog dubokog razmišljanja. Čak se hvalila da je za šest mjeseci tokom studentskog perioda studentske razmjene dobila “prvu nagradu” kao ona koja je imala najveći broj dokazanih seksualnih odnosa.

Anđela, ona druga žena, ljuti se na sebe, jer ne može da mijenja partnere kao njene prijateljice. Ona smatra da to nije pametno, previše se povukla, ne izlazi često, a njene drugarice je sve manje pozivaju.

To je bio razlog da malo dublje uđem u ovu temu o ljubavnim željama, jer svi znamo da jedan pogled može da nas zanese ili da nas postidi.

Mi, kao osobe izražavamo sebe i prilazimo drugima noseći s nama i u nama otiske naših doživljaja. Svi elementi od kojih smo građeni prisutni su u nama, kao blago ili kao teret. Takvi se krećemo po svijetu i prilazimo ljudima. Jedna osoba može se zbog svog tereta razboljeti, ali isto tako može da poželi da mijenja nešto u svojim izborima, može da obrati više pažnje na neke početne neizogovorene riječi što se čitaju u očima.

Eros i Logos, kao što sam to već više puta navodila, dva su elementa na kojima stoji zdrava, uravnotežena osoba. Kad kažem Eros, mislim na onaj platonski, onaj božanstveni način ljubavi, gdje se par preda i razmijeni svoje darove sa istim mjerama: uzimati i davati. A koristim termin logos radi vrijednosti koju dajemo našoj ili tuđoj riječi. Logos, kao nešto što možemo da procijenimo, jer je u početku “prije svega zazvučila riječ”, od nje počinje da se raspoznaje čovjek.

Jung govori o libidu, znači, o energiji koja je ljudski kao i božanski dio energiji. Čovjek se rađa od nje, kao što se sve u prirodi oplođava po istom principu.

U mojim knjigama dopunjavam tu teoriju o libidu, stvaranju i ekstazi, jer sam tokom dugih godina mog rada otkrila tu neophodnu univerzalnu vezu čovjeka i energije: u najsavršenijem momentu stvaranja kad se ujedinjen sa drugim, u ljubavi, doživi momenat ekstaze, to je momenat kad se zapleteni putevi psihe osvijetle i oba bića vaskrsnu.

Želje su, kao libidna enrgija, samo druga strana iste medalje. One su tu da nam pomognu, da izaberemo, da usavršimo naš način izbora, da prepoznamo momenat i osobu pored koje će nam cijelo biće dobiti osjećaj slobode, čistoće i iskrenosti. To su stvari koje sam, prilagođavajući jezik, koristila za Veroniku i Anđelu.

Veronika je kod mene došla na savjetovalište jer se, začudo, zaljubila u jednog čovjeka koji je odbijao sve njene seksualne ponude. Rekla mi je da zahtijeva nemoguće i to riječima: “On želi da se rastanem sa dečkom sa kojim živim, kaže da on ne može da prihvati da se ja ‘poslije ljubavi’ vraćam u krevet sa drugim.” Eto njene dileme i njenog straha. Nema još snage da ispliva iz te mutne veze iz koje neprestano vreba i teži ka nekom drugom i da proba neke druge vode pa makar bile od hujne Drine.

Anđeli treba samo više povjerenja u sebe. Sad je našla dečka kojeg želi svim srcem, ali se boji, pa kaže: “Možda nemam iskustva, a on mi se čini previše lijep i dobar za mene.”

Kažem joj da nema potreba da se zalijeće.

“Koliko ideš sporije, toliko ćeš više sakupiti osjećaja i, ako su ti želje pored svega toga iskrene i jasne, nećeš ništa izgubiti, to je evolucija u spoznavanju tebe i tvojih sposobnosti u ocjenjivanju”, rekla sam Anđeli.

U ljubavi gubi samo onaj čije su želje neiskrene. On živi u laži i kad je sam sa sobom i takvi se ljudi osjete i od njih se bježi.

NN