Sprečavanje vrbovanja terorista preko interneta i jačanje dijaloga kroz nevladin sektor, civilno društvo i obrazovanje koji bi spriječio radikalizaciju, samo je dio mjera koje podrazumijeva Akcioni plan borbe protiv terorizma na Zapadnom Balkanu. Ovaj Akcioni plan, kako prenosi federalna štapma, trebalo bi na jednoj od narednih sjednica da usvoji i Evropska komisija.

Sprečavanje širenja radikalizma u fokusu je Akcionog plana za borbu protiv terorizma u zemljama Zapadnog Balkana, a među stavkama koje se odnose samo na BiH izdvaja se jačanje dijaloga koji bi spriječio radikalizaciju.

– BiH mora raditi na sprečavanju vrbovanja terorista preko interneta, kao i na zaustavljanju širenja radikalnih ideja preko raznih internet portala – navodi se u detaljnom dokumentu koji je sačinila radna grupa za borbu protiv terorizma zapadnog Balkana u kojoj su učestvovali predstavnici 17 zemalja.

I dok se donose planovi, stručnjak za antiterorizam Dževad Galijšević smatra da bh. borba protiv terorističkih grupa ne može dati rezultata, jer je iza njih stajala određena podrška.

“BiH je najveći problem evropske bezbjednosti sa stanovišta odnosa prema terorizmu. Kod nas nema političke volje u Sarajevu, nema ni volje ni sposobnosti da se zajedničke institucije uopšte bave borbom protiv terorizma”, ističe Galijašević.

Situacija u regionu i terorističke prijetnje koje iz njega mogu doći jeste jedan od prioriteta Evropske unije za rješavanje, a razlozi, prema medijskim navodima, jesu jačanje ekstremističkih grupa, postojanje radikalnih zajednica, nedavni teroristički napadi, te veliki broj lica koji se bore za terorističke organizacije.

RTRS