Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se želi isprovocirati problem u vezi sa snabdijevanjem gasom i izvršiti pritisak na Srpsku da pokrene aktivnosti na donošenju novog zakona na nivou BiH kojim bi se regulisalo pitanje snabdijevanja i prometa gasom po modelu nekih centara moći u Sarajevu, “možda i s nekim spolja”

– Ovo je neprimjeren potez koji je povukla Federacija BiH, odnosno njena vlada i ministarstvo i posebno “BH gas”, ne uvažavajući realne činjenice da je na području Srpske u fazi razvoja i da je stekao značajnu kredibilnost novi operator u sistemu gasa ili neko ko može da obezbijedi znatne količine gasa po povoljnijim cijenama nego što to za BiH danas može da obezbijedi “BH gas”, rekao je Đokić danas novinarima u Prijedoru.

On je ocijenio da se pokušava izvršiti pritisak pravljenjem incidenta na koji bi Srpska trebalo da odgovori sličnim postupkom.

– Mi ćemo razmotriti sve opcije. Nećemo pasti u zamku da stvorimo neku zapaljivu atmosferu, ali u svakom slučaju štitićemo interese Republike Srpske vrlo odlučno – najavio je Đokić.

On smatra da je riječ o još jednom vidu zavisti, nečemu što ukazuje na najprizemnije djelovanje.

– Kada imate subjekat koji se razvija i može biti koristan državi, onda se on nastoji usporiti i onemogućiti razvoj i nešto što je s tim povezano – dodao je Đokić.

On je naveo da Srpska trenutno vodi kvalitetan dijalog sa energetskom zajednicom i u fazi je dobrog rješavanja tog pitanja.

– Imali smo sastanke u Beču koji će biti nastavljeni odmah nakon Nove godine s ciljem donošenja dobrih zakonskih rješenja i regulative koja će omogućiti nesmetano snabdijevanje gasom u BiH i rad svih operatera, a pitanje regulatora biće regulisano onako kako smo započeli, a to je adekvatnom izmjenom zakona – dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, i jedni i drugi kupci gasa duguju u ovoj zemlji i o tome treba razgovarati.

– Mi ne možemo preuzeti obaveze koje nisu izvorno vezane za Republiku Srpsku. Nama se pokušava staviti nešto na leđa – Zvornik, Birač, i pokušava se opteretiti Republika Srpska za nešto što objektivno nije njena obaveza, niti je ona učestvovala u nastanku takvih obaveza. Ako i postoji obaveza za neko privredno društvo, ne može to biti obaveza Republike Srpske”, rekao je Đokić.

“Nezavisne novine” objavile su da će Republika Srpska možda razmotriti mogućnost uskraćivanja transportnog gasa preduzeću “BH gas” iz Sarajeva preko svoje teritorije jer FBiH ne dozvoljava preduzeću “Gas-Res” iz Banjaluke transport njihovog gasa preko teritorije FBiH.

SRNA