Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je Srni da je današnja akcija hapšenja lica osumnjičenih za terorizam na širem području Sarajeva samo odvraćanje pažnje i scenario za nova privođenja Srba i udare na Republiku Srpsku.

Galijašević je ocijenio da je riječ o iznuđenoj akciji u kojoj nema važnijih imena iz vehabijskog pokreta, kao ni “velikog novca” i oružja.

“Ovo je iznuđena antiteroristička operacija i rezultat je pritiska američkih istražilaca u Sarajevu. Riječ je o istragama koje su vođene mnogo ranije i po kojima ništa nije preduzimano”, smatra Galijašević.

Ističući da bez oružja nema terorizma, Galijašević je upitao čime bi uhapšeni izvršili akciju – da li zastavom takozvane “Islamske države”, koja je zaplijenjena tokom akcije.

Iako sve akcije pritiska na određene dijelove terorističkih organizacija imaju i neki preventivni karakter i trebalo bi da budu korisne, Galijašević ističe da je u ovom slučaju, prije svega, riječ o odvlačenju pažnje od najbitnijeg bezbjednosnog i geopolitičkog pitanja i odnosa velikih sila prema BiH.

“Najbitnije pitanje je sukob centralnih organa usmjeren prema Republici Srpskoj.Bojim se da je ova akcija kao glamurozno privođenje Sakiba Mahmuljina samo uvertira za ozbiljnije udare prema Banjaluci”, ocijenio je Galijašević.

Kao što je nakon Mahmuljina uslijedio napad Sipe na policijsku stanicu u Novom Gradu, kaže on, tako i ova akcija asocira na isti scenario.

“U ovoj operaciji nema važnijih imena iz vehabijskog pokreta ili pokreta podrške `Islamskoj zajednici` i podrške Al kaidi. Ne vidimo da su privedeni značajni ljudi terorističko-islamističkog pokreta BiH. Vidimo gotovo nepoznatog Kemala Mulića kao najbitnije ime, a nemamo ga u evidencijama kao lice koje je povezano sa bilo kojom konkretnom terorističkom akcijom”, naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ako nema velikog novca i ako nema veza sa organizovanim kriminalom onda “imamo posla sa nekim bradatim fanaticima, zatvorenim u svoje kuće koji na svojim zidovima drže zastave `Islamske države` ili simbole svog islimističkog određenja”.

Galijašević je ponovio da je činjenica da postoji ozbiljna sumnja da je ovo samo scenario za nova privođenja Srba i udare na Republiku Srpsku.

U okviru policijske akcije kodnog naziva “Rez” u Sarajevu je uhapšeno 11 osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezu sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

SRNA