Poslije sajma knjige u Beogradu i promocije u Laktašima i u Gradišci je predstavljen roman “Krv na crvenom” autora Tome Marića koji govori o malo poznatim detaljima komunističkih zlodjela prema pripadnicima Kraljevske vojske u otadžbini 1945. u Lijevče polju.

“Krv na crvenom”, posljednji roman novinara i pisca Tome Marića, govori o potresnim događajima na kraju Drugog svjetskog rata u Lijevče polju, i svemu što ga okružuje, od Kozare, Јasenovca, Grmeča do Banjaluke.

“Krv na crvenom” Tome Marića nije istorija, nije pouka i poduka to je priča o životu, ljudima i nama danas ovdje. Onakva priča kakvu je svijet te 1945. godine doživio u Lijevče polju”, istakao je Ranko Preradović, recezent knjige.

Istina o stvarnim dešavanjima i intenzivnim sukobima četiri vojske na malom prostoru u kojem je posebno stradao srpski živalj dugo je skrivana. Za to, kako kaže autor romana, postoji više razloga.

“Da se ne bi saznala prava istina koristile su se razne metode. Prvo da se o tome ćuti. Drugo da se vojne bitke koje su se tu odigrale interpretiraju drugačije, pa onda i floskula da je to bila borba oslobodilaca sa fašistima i slugama okupatora”, rekao je autor Tomo Marić.

Tačan broj stardalih u Lijevče polju nikada nije utvrđen. Pretpostavlja se da je tokom povlačenja od Crne Gore do Austrije stradalo oko 20 hiljada. Povlačeći se iz Crne Gore i Hercegovine vojnici su sa sobom vodili i porodice. Među stradalima je bio i tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije koji je posljednju svetu arhijerejsku liturgiju služio u aprilu 1945. godine u Razboju.

RTRS