Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić izjavila je da će datum organizovanja protesta biti poznat kada dobiju odgovor od Vlade da li i kada uputiti novi zakon o radu u proceduru mimo volje sindikata.

“Iskazaćemo nezadovoljstvo zbog neuvažavanja naših stavova, smanjenja radničkih prava i eventualnog donošenja novog zakona o radu mimo volje radnika Srpske”, rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je ponovila da sindikat ne prihvata donošenje novog zakona o radu kojim će se umanjiti prava radnika i odbija učešće u radnoj grupi koja bi radila na usaglašavanju takve radne verzije zakona.

“Pozivamo socijalne partnere, Vladu i Uniju udruženja poslodavaca Republike Srpske da ne odbijaju stavove i zahtjeve Saveza koji se odnose na radno zakonodavstvo, razgovore u vezi opšteg kolektivnog ugovora i utvrđivanja iznosa najniže plate, te da ih uvaže kao mišljenje jednog od socijalnih partnera i sjednu za pregovarački sto kako bi se aktivno uključili u socijalni dijalog”, rekla je Mišićeva.

Ona je rekla da nisu tačne informacije da je Savez sindikata opstruisao razgovore sa Unijom udruženja poslodavaca i Vladom i da Savez plaši radnike da je radna verzija zakona o radu loša i da ništa ne valja.

“Nikada to nismo rekli, ali smo rekli da konceptualno tako urađena da se ne može djelovati ozbiljno i nešto promijeniti što bi značilo boljitak za radnike”, rekla je Mišićeva.

Ona je ocijenila da je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović “obmanuo radnike i građane” govoreći da neće biti umanjena radnička prava, već da će biti bolja.

“Radna verzija novog zakona smanjuje temeljna radnička prava i nudi prava čije ostvarivanje je nemoguće ili isključivo u rukama poslodavca”, zaključila je Mišićeva.

Generalni sekretar Saveza sindikata Velka Odžaković napomenula je da je Savez socijalnim partnerima uputio prijedlog izmjena i dopuna zakona o radu, ali da do danas nisu dobili odgovor.

“Dobili smo analizu, ne znamo ko je uradio, koja je vrlo indikativna i nama znak da bilo kakva naša primjedba koja bi se eventualno odnosila na ovaj radni tekst zakona o radu ne bi bila prihvaćena”, rekla je Odžakovićeva.

Ona je upozorila da se ukida ono što se nalazi u opštem kolektivnom ugovoru kao pravo radnika posebno iskazano u određenim nominalnim davanjima, da nema uvećanja plate po osnovu radnog staža.

“Najlošije rješenje je otpuštanje radnika u slučaju kada počini određeni prekršaj. Poslodavac sam cijeni da li je riječ o težoj povredi, a na šta radnik ne može da se žali ni poslodavcu niti bilo kome, već da traži pravo na sudu, a i ako dobije na sudu, poslodavac ne mora da ga vrati na posao, već uz određenu minimalnu naknadu opet da prestanak radnog odnosa”, kaže Odžakovićeva.

Ona je navela da radna verzija novog zakona marginalizuje sindikat, smanjuje radnička prava i zanemaruje kolektivno pregovaranje.

SRNA/Press