Optužnica protiv Marine Pendeš, ministarke odbrane BiH, zbog nesavjesnog rada u službi, u prethodnom mandatu, uzburkala je duhove i među kadrovima SDS-a u zajedničkim institucijama BiH.

Prema optužnici, Pendeševa, kao zamjenica ministra odbrane partijskom kolegi Ivi Miri Јoviću, isplaćivala je savjetničke plate iako Јović nije dolazio na posao.

Smjenama i otkazima SDS-ovi kadrovi Ognjen Tadić i Boris Јerinić pokušali su da prikriju isto krivično djelo i preduprijede slične sudske procese.

Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a, šefovao je na daljinu – iz Banjaluke, kabinetom člana Kolegijuma Doma naroda BiH Ognjena Tadića.

I u prethodnom četvorogodišnjem Tadićevom mandatu. I u aktuelnom. Sve dok Tužilaštvo BiH, u avgustu ove godine, nije podiglo optužnicu protiv Marine Pendeš. A onda je prema nepotvrđenim informacijama, Savanović naprasno smijenjen.

Nekako u isto vrijeme i Boris Јerinić, SDS-ov zamjenik ministra odbrane BiH, nakon samo dva mjeseca otkazao je saradnju šefu svog kabineta, inače generalnom sekretaru SDS-a Vladislavu Babiću. Ni Savanovića ni Babića, zaposleni u bh. Parlamentu, odnosno Ministarstvu odbrane, na radnom mjestu nisu vidjeli. Plate su međutim, uredno primali. Babić, za dva mjeseca – više od 4.400 maraka, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane. Savanović, čije je ime i dalje ispisano na vratima pored Tadićevog kabineta, za gotovo petogodišnju odanost, prema prostoj računici, više od 150.000 maraka. Uz poreze i doprinose na plate, brojke rapidno rastu.

A stručna služba bh. Parlamenta, naš zahtjev za precizan odgovor – ignoriše. I potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić,kamere RTRS-a vješto izbjegava. U administrativnoj komisiji bh. parlamenta, međutim, više nego jasni: Svi oni koji primaju plate, trebaju raditi i zaraditi tu platu. Ljudi koji su savjetnici, ako jesu savjetnici, trebali bi dolaziti na poso. Zarađivati ono za šta su plaćeni.

Administrativna služba, kao prva karika, a nakon nje i Parlament omogućia je ministrima i članovima kolegijuma oba doma, da imenuju savjetnike i šefove kabineta prema vlastitom nahođenju. Ove druge nije međutim, amnestirala od rada. Niti prve od odgovornosti za zloupotrebu položaja.

Marina Pendeš, bar prema optužnici, izdavala je naloge svojoj sekretarici o evidentiranju navodnog prisustva na poslu, stranačkog kolege Јovića. Da li su iste ili slične naloge izdavali SDS-ov dvojac Tadić – Јerinić? I da li se baš protiv njih vodi istraga?

Iz Tužilaštva BiH bez odgovora. Samo potvrda da postoje predmeti koji se odnose na slična krivična djela, kao i u slučaju Pendeš.

RTRS