“Kreiranje populacione politike” naziv je projekta koji je danas predstavljen u Prijedoru, koji zajednički realizuju Agencija za ekonomski razvoj grada “PREDA-PD” i kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Svrha projekta je stvaranje mreže institucija za provođenje pronatalitetnih mjera na lokalnom nivou i kreiranje smjernica populacione politike za grad Prijedor.

“Ovim projektom biće stvoreni osnovni preduslovi za kreiranje i provođenje pronatalitetnih mjera na lokalnom nivou, koje će dugoročno posmatrano dovesti do zamjene generacija i smanjenja depopulacije stanovništva”, rekla je predstavnik Agencije “PREDA-PD” Milena Gnjatović-Simatović.

Projekat će biti realizovan u narednih 11 mjeseci, odnosno do kraja oktobra 2016. godine, u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, bolnicom “Doktor Mladen Stojanović”, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad, Centrom javne bezbjednosti, Udruženjem roditelja sa četvoro ili više djece “Roda” i Omladinskim savjetom grada Prijedora.

“S obzirom na to da je problem depopulacije u gradu Prijedoru veoma složen, zajedničkim radom Agencije `PREDA-PD` i ovih institucija kreiraće se kratkoročne, ali i dugoročne smjernice koje će se provoditi nakon završetka projekta, a u skladu sa dostupnim ljudskim, tehničkim i finansijskim resursima”, navela je Simatovićeva.

SRNA