Ruska obavještajna služba zabilježila je skoro 12 hiljada naftnih cisterni na tursko-iračkoj granici na prelazu u rejonu Zaho, izjavio je general Rudskoj.

„U trenutku snimanja u rejonu Zaho sa obe strane tursko-iračke granice nalazilo se 11.775 naftnih cisterni i kamiona, od kojih je 4.530 na teritoriji Turske, a 7.245 u Iraku“, rekao je Rudskoj.

Na tursku teritoriju nafta ulazi preko graničnog prelaza u rejonu Zaho.

Generalštab je opisao novu trasu šverca sirijske nafte terorista DAEŠ-a: kamioni najkraćim putem ulaze u Irak, a zatim se prebacuju u Tursku.

Kako je izjavio Rudskoj, teroristi pokušavaju da izbjegnu rusku avijaciju, pa „mijenjaju logistiku i pronalaze nove puteve za šverc sirove nafte“.

Prema njegovim riječima, trasa transporta vodi iz provincije Dejr el Zor, koja se nalazi pod kontrolom DAEŠ-a, preko graničnih prelaza Guna i Tel Sfuk u pravcu provincija Mosul i Zaho na teritoriji Iraka.

Teroristi u Siriji maskiraju cisterne i kreću se noću.

„Nastavlja se korišćenje sjeverne i zapadne trase u Siriji, o kojima smo ranije govorili. Usljed gubitaka od ruske avijacije, teroristi se kreću po njima uglavnom noću. Cisterne se prerušavaju u obične kamione i kreću se u malim kolonama od po nekoliko desetina vozila“, rekao je Rudskoj.

sputniknews.com