This slideshow requires JavaScript.

Podmajevičko selo Smiljevac kod Koraja, u opštini Lopare, već 11 godina poslovno je povezano sa Evropskom unijom, koliko dugo porodično preduzeće “Smiljevac prom” u ovom selu proizvodi čamce i jahte od poliestera, koje kupuje bogata evropska klijentela.

Direktor preduzeća Goran Gajić kaže da je za januar već ugovorena proizvodnja pet jahti, a da će narudžbine za glisere stizati kasnije, tokom proljeća.

“Ukoliko znamo i za godine kada smo imali i do 50 isporuka, onda je ovo jedna solidna, prosječna godina. Već jedanaest godina bavimo se proizvodnjom jahti i glisera od poliestera i kupci prepoznaju naše proizvode”, kaže Gajić za poslovni portal Capital.

U “Smiljevac prom” konstantno radio od pet do sedam radnika i ono funkcioniše kao tipično porodično preduzeće, jer je u proizvodnju jahti trenutno uključen Goran i njegova supruga Vajka, svastika Ljubica i njen suprug Milenko Babić. Od 1989. godine oni su, kako kaže Goran, “pekli” ovaj zanat u austrijskoj firmi “Sunbeam Yachts”, da bi se prije jedanaest godina vratili u zavičaj gdje su se i sami upustili u zahtjevan posao oblikovanja i proizvodnje jahti i glisera od poliestera. U preduzeću “Smiljevac prom” proizvode se čamci dužine do četiri metra, jahte dužine od sedam, osam i devet metara. Za ovo preduzeće, zahvaljujući znanji i iskustvu njihovih osnivača, već sada znaju mnogi bogati Evropljani.

NN