Povodom obilježavanja 9.januara – krsne slave i Dana Republike Srpske u Palati Republike u Banjaluci sutra počinju prijemi kod predsjednika Srpske, Milorada Dodika.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio ovaj datum kao Dan Republike, burna reagovanja zvaničnog Sarajeva sada je izazvala najava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će 9. januara prisustvovati njegovom obilježavanju. Na salvu optužbi bošnjačkih političara, da time negira odluku Suda, Vučić nije želio da odgovara, ali je poručio-ako neko želi sukobe i svađe, to u Srbiji neće naći.

Kome i kada smeta Vučićev dolazak u BiH? Čini se zvaničnom Sarajevu, ali ne onda kada razvoj opštine Srebrenica, Srbija pomaže sa 5 miliona evra ili kada se klanja žrtvama u Potočarima. Smeta im kada srpski premijer sa članovima Vlade najavi prisustvo na proslavi Dana Republike 9.januara.

“Mislim da u ovom trenutku to nije dugoročno dobra ili konstruktivna odluka Vlade Republike Srbije. Onda nema nikakvog razloga da čitava Vlada Srbije ne dođe 1. marta i zajedno sa nama obilježi Dan nezavisnosti BiH, ako već treba da se ima takva vrsta neutralne politike o kojoj se govori. Ovako je na neki način riječ o jednostranim odlukama ili politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na nivou vlasti koji predstavlja gospodin Vučić. Nivo odnosa je Vlada Srbije sa Vladom BiH”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

I tu je suština problema – Zvizdić, čini se, ne razumije da Vlada BiH ne postoji već Savjet ministara u ulozi pomoćnog organa.

“Oni sve što su tamo radili godinama je da naprave predstavu o tome, a nažalost Srbi koji tamo sjede- niste ih čuli da su tako nešto demantovali. Htio je Zvizdić još 2, 3 ministarstva, ali na njegovu žalost pita se Republika Srpska, a ne oni izdajnici koji tamo sjede”, navodi predsjednik Srpske, Molorad Dodik.

Tome u prilog i reagovanje srpskih predstavnika u Sarajevu na pitanje novinara da prokomentariše Zvizdićeve izjave.

“Nemam potrebu da komentarišem tu Zvizdićevu rečenicu”, ističe zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, Mladen Bosić.

“Ono što mene u svemu ovome zabrinjava je ćutanje Saveza za promjene i naših predstavnika u Sarajevu, koji su se izgleda pomirili s tim da je predstavljena Vlada BiH, jer ćute kada Zvizdić Savjet naziva Vladom i koji su se pomirili s tim da se traži saveznik na atakovanja na Banjaluku na svakom mogućem koraku” naglašava Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ako srpski predstavnici i nemaju komentara, bošnjački član Predsjedništva itekako je bio rječit. Za Bakira, Izetbegovića Vučićev dolazak u Banjaluku 9.januara znači dokazivanje diskriminacije:”Politika Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika, koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku”.
“Јa ću opet da prećutim, ali ne zato što smo slabi ili jer nemam šta da odgovorim, već zato što želimo najbolje odnose a BiH. Volimo Republiku Srpsku, a ako neko želi uvijek svađu i sukobe, u Srbiji neće naći onoga koji u to želi da ulazi”, kategoričan je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

Zato materijala za potpirivanje svađe ne manjka sarajevskim političarima. Upravo je Izetbegović prozivao srpske poslanike da su 1992.godine napustili Parlament tadašnje BiH i proglasili teritorijalno odvajanje. Dodik postavlja kontrapitanje – ko je BiH odvojio od Јugoslavije. Јoš jednom je ponovio da takva BiH ne može da opstane, što još jednom dokazuje i način na koji odlučuje Ustavni sud: “Mi ne možemo da prihvatimo tu Bosnu. Zato bio Milorad Dodik predsjednik Republike, partije, ili ne, ova zemlja nema šanse da uspije i oni će se na odlukama koje donose tri stranca i dva Bošnjaka raspasti. To niko ne može očuvati”.

U duhu praznika, predsjednik Dodik izrekao je svoju novogodišnju poruku – BiH nastaviće da se raspada, jer ni o jednom pitanju ne može da nađe konsenzus. Želja mu je, dodaje, da se BiH raspadne na miran način, jer ako dosadašnja praksa bude nastavljena, ovakav scenario je, tvrdi, neminovan.

RTRS