Prijedorska Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” uvela je novi informacioni sistem kojim su uvezana sva mjesta komunikacije sa pacijentom od prijema do otpusta, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove Mirko Sovilj.

“Primijenili smo 80 odsto informacionog sistema. Svi naši dokumenti, nalazi, otpusnice imaju sasvim nov formular ispisan na adekvatan način tako da više nema mogućnosti da bude izbrisan ili da se ne vidi nalaz”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da je ovim olakšan i ubrzan rad, jer jednom uneseni podaci pacijentu ostaju u sistemu, više se ne ponavlja unos i podaci se koriste i dostupni su kad god je potrebno. “To već daje rezultate jer omogućava bolju kontrolu izvršenih usluga i skraćuje vrijeme čekanja izdavanja dokumenta”, naveo je Sovilj.

On je istakao da je prijedorska bolnica dobila i dvije vrijedne donacije japanske Vlade, a riječ je o gastroskopu sa endoskopskim stubom koji ima komponentu za gastroskopiju, kao i digitalnoj radiografiji koja znači kraj filmovanju radiografske dijagnostike.

“Kada, na primjer, uradimo snimak pluća na ulazu u bolnicu, taj snimak može da se analizira na bilo kojem odjeljenju, u bilo kojoj ambulanti. To ubrzava i pojeftinjuje rad, jer štedimo na nabavci opreme, RTG filmova, razvijača, hemijskih sredstava, a štedimo i prostor za skladištenje opreme i filmova”, naveo je Sovilj.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor pokriva šest lokalnih zajednica prijedorske regije sa oko 200.000 stanovnika, a dio usluga pruža i pacijentima iz Unsko-sanskog kantona.

SRNA