Raskoš fudbalske mladosti, drugarstvo i umeće u igri, afirmacija mladih i popularizacija sporta osnovne su karakteristike međunarodnog Novogodišnjeg turnira u Prijedoru koji su organizovali Arcelor Mital u saradnji sa Fudbalskim klubom Rudar Prijedor, pod tehničkim pokroviteljstvom Gradskog Fudbalskog saveza Prijedor.

U konkurenciji dečaka rođenih 2007. godine trijumfovao je beogradski Rad, a 2008. banjalučki OFK Sport tim, a važnije od svega toga je druženje i upoznavanje dečaka i članova klubova, njih blizu dvesta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

-Pre svega želeli smo da pokrenemo manifestaciju koja će prerasti u tradicionalnu i koja će svake godine okupljati najkvalitetnije mlade sastave iz regiona. Deci ovog uzrasta su potrebne utakmice, a baš ova godišta ne učestvuju na turniru u dvorani „Mladost“ pa je ovo ustvari naše oduženje njima, ali i pružanje mogućnosti da pokažu svoj fudbalski potencijal – istakao je koordinator omladinskog pogona Fudbalskog kluba Rudar Prijedor Saša Keranović.

Sve utakmice odigrane su u balonima „Lasta“ i „Gomjenica“, a za 5. januar 2016. godine na istom mestu zakazane su utakmice u konkurenciji godišta 2005. i 2006. Takođe će se takmičiti po osam ekipa u svakoj konkurenciji.

-Na ovaj način Gradu Prijedoru i regiji poklanjamo turnir koji treba da postane zaštitni znak i na kojem će, nadamo se, niknuti novi talenti, odnosno koji će biti odskočna daska mnogima u napretku. Naša budućnost je bazični i omladinski fudbal i tome moramo da se posvetimo. Nemamo novac da kupujemo, ali smo talentovani i treba da izvozimo kvalitet. Upravo na ovakvim turnirima igrači stiču reputaciju i za njih se prvi put čuje. Tako je bilo, a i biće… Nadam se da ćemo 5. januara, uoči Božića zaokružiti jednu uspešnu celinu, premijerno izvedenu, koja bi trebalo da postane tradicija – istakao je predsednik GFS Prijedor Slaviša Kralj.

Pre početka turnira u Arcelor Mitalu bez kojeg je fudbal u Prijedoru nezamisliv, odnosno koji godinama ulaže u omladince Rudar Prijedora, ali pomaže i ostale klubove na području bio je priređen prijem za mlade učesnike Novogodišnjeg turnira na kojem su podeljeni i pokloni kao znak sećanja na druženje u gradu na Sani.

-Naša kompanija će uvek podržavati ovakve i slične manifestacije, turnire najmlađih gde se okupljaju talenti. U prethodnom periodu radili smo mnogo na popularizaciji i afirmaciji mladog fudbala, a nastavićemo i ubuduću. S oduševljenjem smo podržali ovaj turnir od kojeg očekujemo da u narednim godinama bude prepoznatljiv i da okuplja najkvalitetnije ekipe iz regiona. Uvek ćemo biti na strani mladosti i budućnosti naše dece i fudbala, koji je pokazao i ovaj put drugu stranu, onu mnogo lepšu i progresivniju – istakao je predstavnik Arcelor Mitala Predrag Šorga, inače član Upravnog odbora Rudar Prijedora zadužen za omladinski pogon.

„Ja volim fudbal“

U sklopu turnira lokalna televizija Prijedor oživela je, i vratila, emisiju „Ja volim fudbal“ koju je svojevremeno osmislio Slaviša Kralj sa najbližim saradnicima, a u povodu turnira u dvorani „Mladost“.

U ovoj emisiji su, između ostalih, pored Kralja, učestvovali direktor i sekretar Rudar Prijedora Vukašin Đaković i Zoran Janjetović, potom Predrag Šorga, Saša Keranović, te bivši igrači „rudara“ Vedran Kantar, Siniša Saničanin, Borislav Topić, Saša Stević, aktuelni član Aleksandar Jovičić, trener Zlatko Jelisavac…

prijedor24h