Muzej Kozare Prijedor raspisao je konkurs za prvo međunarodno bijenale radova na papiru, koji je otvoren do 15. marta.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da će to biti prvo bijenale te vrste u BiH i prvo međunarodno bijenale u BiH uopšte.

“Publici dajemo kvalitetan likovni događaj, zbirku Muzeja Kozare obogaćujemo jer su nagrade otkupne, a grad Prijedor promovišemo u svijetu umjetnosti”, naveo je Radonjić.

Izložbene kategorije su slikarstvo, crtež i grafika, te fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija. Slobodan je izbor tema i tehnika, maksimalno dozvoljena dimenzija je format A4, isključivo na papiru, a u svakoj kategoriji prva nagrada je 500 evra.

“Gradska uprava prepoznala je ideju o pokretanju ovog bijenala i bez podrške grada ne bismo mogli ni ući u ovu priču. Želja nam je da jednog dana pomen Prijedora umjetnički svijet pomisli na ovo bijenale, kao što pomen Gornjeg Milanovca u Srbijii umjetnike širom planete odmah asocira na minijaturu”, rekao je Radonjić.

Umjetnički savjet čine akademski slikar i kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, magistar umjetnosti Danko Brkić i akademski slikar Andrea Krnetić, a članovi žirija su akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Јanko Orač.

Samo originalni radovi, nastali u posljednje dvije godine, koje selekciona komisija bude vrednovala kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa, biće prihvaćeni za izlaganje, a izložbe će biti organizovane u septembru u Muzeju Kozare i u Galeriji `96 Prijedor.

Detaljne informacije o konkursu i obrasci za učešće dostupni su na zvaničnoj stranici Muzeja Kozarewww.muzejkozareprijedor.com.

SRNA