Hrišćansko humanitarno udruženje “Hljeb života” iz Prijedora podijelilo je 4.000 novogodišnjih paketića djeci u prijedorskoj regiji, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Danko Malešević.
Popularne paketiće zapakovane u kutije od cipela, kao i prethodnih godina, obezbijedila je britanska humanitarna organizacija “Samarićaninova torbica”.

“Veći dio podijelili smo svim đacima od 1. do 3. razreda u svim gradskim školama u Prijedoru, te učenicima od 1. do 5. razreda u seoskim školama na području Prijedora, kao i u školama u Oštroj Luci, Krupi na Uni i Novom Gradu”, rekao je Malešević.

Riječ je o dobrotvornoj akciji koju je pokrenula britanska humanitarna organizacija 1990. godine kada je Dejv Kuk iz Sjevernog Velsa, otac četvoro djece, vidio na televiziji potresnu priču o djeci u rumunskim sirotištima. Iste godine konvoj pomoći vrijedne 60.000 funti otišao je za Rumuniju, a među donacijama su bili i paketići upakovani u kutije od cipela.

Dvije godine kasnije 22 kamiona paketića u kutijama od cipela stigla su u sedam zemalja srednje i jugoistočne Evrope, a od 1996. godine do danas svake godine iz Velike Britanije isporuči se više od milion takvih poklona u više od 36 zemalja svijeta.

Od 2010. godine postoji mogućnost onlajn poklanjanja gdje donor napravi virtuelni paketić, uključujući poruku i svoju fotografiju, te uplati odgovarajući iznos, a aktivisti organizacije je sačine i pošalju na krajnju destinaciju.

Paketići su obloženi ukrasnim papirom, imaju oznake za koji pol i uzrast su namijenjeni. Sadržaj im je veoma maštovit i raznovrstan, daleko bogatiji nego što bi se moglo pretpostaviti da može stati u jednu kutiju za cipele.

Prošle godine prijedorski “Hljeb života” ovakvim paketićima obradovao je 7.000 mališana.

SRNA