Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je Ivanićeve optužbe da se miješa u unutrašnje odnose BiH. Nikolić je ocijenio da Ivanić na nivou BiH ne predstavlja svoj entitet i da ne radi dovoljno za Srpsku.

Nikad se nisam miješao u unutrašnje odnose drugih država, nisam se svrstao ni na čiju stranu, ne štitim Milorada Dodika, već Republiku Srpsku i srpski narod. Ovim riječima je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorio srpskom članu Predsjedništva BiH – Mladenu Ivaniću.

– Nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet. Umjesto da bude u direktnoj vezi s Miloradom Dodikom, on radi protiv njega. I to mi je strašno bolno, zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Repbuliku Srpsku – rekao je Nikolić.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj, pa i Mladen Ivanić, ne misle tako. Za Ivanića je istup predsjednika Srbije “otvorena podrška” predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

– Moja poruka, kad se čujem s njim, biće: Ne uplićite se u naše unutrašnje prilike, to je naša stvar, a mi se nećemo uplitati u vaše unutrašnje prilike, jer to je vaša stvar – rekao je Ivanić.

Moja ustavna i Dejtonska obaveza jeste da štitim Republiku Srpsku, ponovio je Nikolić i podsjetio da je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Ivanić ne radi dovoljno za Srpsku. Bio sam svjedok kada je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, sa teškim optužbama. Ivanić je govorio poslije njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno – smatra Nikolić.

Nikolićeva izjava prihvatljiva je za SNSD. Danas je dobila podršku i mladih ove partije, koji kažu da je predsjednik Srbije prepoznao ko šta radi i kako radi u interesu Srpske, i da ima pravo da komentariše i štiti interese Srpske.

– Odnose u BiH je komentarisao predsjednik Srbije, a ne Zimbavea. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i matica srpskog naroda koji je konstitutivan narod u BiH – rekao je predsjednik mladih SNSD, Dušan Petrović.

To svi znaju. Znaju i u SDS-u, PDP-u i NDP-u, pa se opravdano postavlja pitanje zbog čega im je zasmetala Nikolićeva izjava u kojoj je rekao da su mu strane diplomate otvoreno rekle da se nešto dešava, da postoji tendencija da Republiku Srpsku stavi pred svršen čin – da prihvati apsolutno sve što joj se bude sugerisalo ili će njene nadležnosti i dalje biti smanjivane uz učešće Ustavnog suda BiH.

RTRS