Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da su danas, više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima, te pozvao Srbe da ne dozvole nikome da ih dijeli po bilo kom osnovu.

Patrijarh Irinej poručio je da dobra volja među ljudima mora biti rezultat božanskog mira, ističući da je nedostatak dobre volje u svijetu, pa i među hrišćanima, pokazatelj odsustva mira Božjeg.
“Vidimo da se najveći greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica svakodnevno vrši, i to često u ime Božije. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se – zar je moguće da neko sa imenom Božijim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini?”, upitao je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da je ovakva pseudoreligijska izopačenost uzrok ovolikim nemirima i strahovima u svijetu, koji nisu ništa drugo do li plodovi aktivne bezbožnosti pseudovjernika.

Patrijarh Irinej je u Božićnoj poslanici pozvao ljude na izmirenje sa svojim Bogom, ističući da smo svjedoci planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja – poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga svijeta, umjesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima.

“Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize”, pozvao je patrijarh srpski Irinej.

On je pozdravio i pozvao svu duhovnu i svetosavsku braću i sestre širom svijeta, u otadžbini i rasejanju da pokažu dobru volju međusobno i prema svim ljudima oko sebe.

Patrijarh Irinej je i ove godine u poslanici uputio posebne pozdrave srpskom narodu na mučeničkom Kosovu i Metohiji, u duhovnoj kolijevci srpskog naroda, kao i prognanim Srbima iz Hrvatske i BiH.

“Molimo se Bogomladencu Hristu da ih duhovno i božanski, kao proroka Danila i svete mladiće u Vavilonu, ohrabri i učvrsti u opredeljenju da budu i ostanu verni zavetu naših svetih predaka”, poručio je patrijarh Irinej.

On je apelovao na sve prognane i izbjegle sa svete srpske zemlje /Kosmeta/, kao i sve prognane i izbjegle sa svojih vjekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva BiH, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vjekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh pozvao je vjernike da se sjete i “svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vjere oni bili, a naročito braće i sestara na Bliskom i Srednjem Istoku, u Ukrajini i u Africi.

“Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo”, poručio je patrijarh Irinej.

U Božićnoj poslanici patrijarh Irinej je poručio da su Srbi pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi” i otpozdravom “Vaistinu se rodi” formirani kao narod mira Božijeg i dobre volje.

Patrijarh Irinej pozvao je srpski narod da čuva jedinstvo vjere i Crkve stvetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika “kao zenicu oka svoga!”.

“Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska pravoslavna crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva. U to ime pozdravljamo vas radosnim božićnim pozdravom: žMir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!ž Blagoslovena nova 2016. godina!”, poručio je patrijarh Irinej.

SRNA