Nakon što je izjavio da je kandidatura Miće Mićića za gradonačelnika Bijeljine preuranjena i da nema podršku Mladena Bosića, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zlatko Maksimović formirao je Udruženje građana “Uspješna Srpska”.

Da li je to uvod u nastanak nove političke stranke, s obzirom da je Maksimović, već duže vrijeme, Mićićev oponent? Mićić, s druge strane, Maksimovićevo Udruženje vidi kao još jedno u nizu koje će biti na budžetu grada ako bude imalo projekte od značaja za građane Semberije.

Zlatko Maksimović na promociji Udruženja građana “Uspješna Srpska” pozvao je građane da svoje inicijative i ideje već od danas predlažu Udruženju koje će ih, kako kaže, pokušati da realizuje.

– Kao što kaže mudri vladika Nikolaj – protiv nepravde se treba boriti, ravnodušno posmatrati nepravdu isto je što i stvarati nepravdu – rekao je Maksimović.

Na kakvu nepravdu misli Maksimović nije objasnio, a na pitanje je li “Uspješna Srpska” uvod u formiranje nove stranke, a time i isticanje lične kandidature za mjesto gradonačelnika, odgovara:

– Rano je za bilo kakave kandidature, kao što sam i prošli out rekao dugo je do izbora, devet mjeseci, tako da ima vremena do izbora.

Zanimljivo je da je predsjednik Udruženja Srđan Mijatović, Maksimovićev kolega iz Doma zdravlja i skupštinskih klupa u Bijeljini. Maksimović podršku ima, vidjelo se na promociji, i od ostalih kolega iz Doma zdravlja, drugih političkih partija, pa i od kolega iz SDS-a. Mićo Mićić nije bio na promociji. Novo Udruženje vidi kao još jedno u nizu nastalih u Bijeljini posljednjih godina.

– Naš gradski odbor će dati podršku tom Udruženju sve dok je Udruženje, kad pređe u političku partiju vidjećemo koji su im ciljevi pa ćemo razmišljati – rekao je Mićić.

Mićić je siguran u podršku vrha stranke, a Maksimovićeve političke aspiracije komentariše uz osmijeh.

– Јa ne znam za kandidovanje nekih drugih ljudi ili njega, on je naš član i poslanik – prokomentarisao je Mićić.

Mićić osim Maksimovića, oponenta u sopstvenim redovima, još nema zvaničnog protivkandidata u drugim partijama. Politička 2016. godina dobre poznavaoce prilika u Semberiji podsjeća na turbulentnu 1996. godinu kada se u bijeljinskom SDS-u desio rascjep.

RTRS