Srpska se sprema za proslavu 9. januara, Dana Republike. Ove godine proslava će biti posebna. Motiv više je svakako odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara.

Tim povodom pokrenut je veliki broj kampanja s jednim ciljem – očuvanje dana kada je rođena Republika Srpska.

“Slavimo Republiku” slogan je obilježavanja 24. rođendana Republike Srpske. Јednoglasno – 9. januar uvijek je bio Dan Republike Srpske i ostaće tako. Ovo poručuju sve političke partije, ali i udruženja boračkih kategorija, mladi i studenti. Da to nisu samo fraze, pokazuju i brojne kampanje pokrenute kako bi bila poslata jasna poruka da će se Dan Republike ove, ali i narednih godina, kao i do sada slaviti 9. januara. Rođendan Republike Srpske uveličaće brojne zvanice među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić i skoro svi srpski ministri.

Nekoliko dana do 9. januara, u Republici Srspkoj već se osjeća praznična atmosfera. Rođendan, koji ove godine nije uspjela da zasjeni ni Odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju ovog datuma. Štaviše, čini se, emotivnije i veličanstvenije nego ikad Republika Srpska dočekuje ovaj praznik. Strane sudije jesu donijele nerazumnu odluku, ali s druge strane ona je ujedinila Republiku Srpsku i učinila je jačom. To pokazuje i pripreme za proslavu 24. rođendana, koje su posebne ove godine, kažu boračke kategorije.

Dostojanstveno, akademski, kulturno , učtivo i uz poštovanje drugih. Na ovakav način i studenti su dali svoj doprinos proslavi kroz promociju svih vrijednosti Republike Srpske i napisali pismo u kojem su rekli šta znači 9. januar. Kampanja Studenti za istinu dobila je i podršku koelga iz Kosovske Mitrovice, Moskve, Beča, Beograda, Novog Sada, gradova Crne Gore.

RTRS