Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je danas Srni da će Republika Srpska 9. januara još jednom obnoviti priču da je Republika i da mora da ima svoj dan, te poručio da se ne treba obazirati na “političke odluke koje se zovu ustavnim, a koje, praktično, negiraju pravo”.Kusturica je istakao da 9. januar – Dan Republike Srpske “mora da bude kao što je uvijek i bio”.

“S obzirom na to da je praksa svjetske politike danas negacija prava i pravde mislim da ta borba u slučaju Republike Srpske ostvaruje svoj puni smisao i da ćemo, kada svi dođemo tamo 9. januara, još jednom obnoviti istu priču – da je Republika Srpska Republika i da ona mora da ima svoj dan, posebno zbog toga što je ta Republika stvorena i prije nego što je krenuo rat”, naveo je Kusturica.

On je ukazao da Republika Srpska “nije ishod tog rata, nego pojava života u Republici BiH”.

“Dan Republike je Dan Republike i Republika Srpska mora da opstane zato što je pored primjedbi koje su dali određeni tipovi iz Federacije, ona jedini garant, u tom dijelu BiH, sekularnog života”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da je “hrišćanstvu gotovo imanentan sekularni život, za razliku od susjednih religija, gdje to ne postoji”.

“To uopšte nije dovođenje u pitanje druge religije, ali ono na šta smo mi navikli u prošlosti, treba da bude očuvano, i mislim da je garant tog života upravo Republika Srpska”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da iza odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike Srpske “stoji plan koji postoji i koji se odvija po svom redu i koji je vjerovatno iskomuniciran između nekih velikih sila i zvaničnog predstavnika OHR-a u BiH”, da se jedna po jedna nadležnost prenese na Sarajevo i da tako “praktično dođe do gašenja”.

“Mislim da to neće uspjeti, ne samo zbog toga što je neophodno da se institucije Republike Srpske očuvaju, nego zato što taj narod neće tako lako izbrisati iz pamćenja šta je zapravo druga strana i šta im nudi druga strana i ko su ljudi koji se nalaze na drugoj strani i koje su to institucije”, rekao je Kusturica.

SRNA