Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj liturgiji u crkvi u selu Turginovo u regiji Tver. Vjernici su bili iznenađeni jer njegov dolazak nije najavljen

Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u malenu crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u selu Turginovo u tverskoj oblasti iznenadio je okupljene vjernike jer dolazak prvog čovjeka Rusije nije bio ranije najavljen.

On je u toj crkvi za Božić bio i 2011. godine, a vjerojatno je emotivno vezan za to mjesto jer su mu roditelji, otac Vladimir i majka Marija, u crkvi u Turginovu kršteni 1911. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Božić pravoslavnim hrišćanima i svim građanima Rusije koji slave ovaj praznik, prenijela je pres-služba šefa države.

„Ovaj praznik nam daruje radosno raspoloženje, budi najsvetlija osjećanja i misli. Ujedinjuje nas oko ideala dobra, ljubavi i milosrđa. Ove neizmjerne dragocjenosti igraju posebnu ulogu u istoriji Rusije, tokom vijekova su duhovni i moralni stubovi društva“, naveo je Putin u čestitki.

On je naglasio da Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske konfesije Rusije danas nastavljaju tradiciju odgovornog služenja, pomažu ljudima da pronađu vjeru, jačaju ih na životnom putu.

Predsjednik je takođe naveo ulogu hrišćanskih konfesija u Rusiji u vaspitavanju mladih generacija, učvršćivanju institucije porodice, materinstva i djetinjstva, harmonizacije međunacionalnih i međureligijskih odnosa.

Prema njegovim riječima, tako veliki, ozbiljan rad zaslužuje duboko, iskreno poštovanje.

„Želim pravoslavnim hrišćanima, svim građanima Rusije koji slave rođenje Hristovo, sreću, mir i uspeh u dobrim djelima“, dodao je Putin.

NN