Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da bi predstavnici političkih partija u RS trebalo da definišu nacionalna pitanja oko kojih ne bi trebalo da bude rasprave.

On je dodao da ta pitanja treba da budu svetinja za sve, a pogotovo za mladu Republiku “koja je još u povoju i treba da opstane na ovoj vjetrometini”.

Savčić je rekao da se ne smije zanemariti nepravedna odluka Ustavnog suda BiH, te da će se obilježavanje Dana Republike Srpske ove godine razlikovati od ranijih po masovnom učešću građana, jer će se Srpska tako demokratski suprostaviti ukidanju rođendana Srpske.

“Boračka organizacija će u saradnji sa lokalnim upravama pripremiti prigodne sadržaje kako bi se na lokalnom nivou obilježio Dan Republike. Građani su odmah pokazali da neće prihvatiti političku odluku Ustavnog suda BiH. Vjerujem da će to kroz masovnost pokazati i na ulicama i u gradovima širom naše Republike”, naglasio je Savčić.

Govoreći o tome na koji način se suprostaviti Tužilaštvu BiH, Savčić je rekao da je veliki minus što nema plana, ni puta kojim bi mogli da pomognu Srbima koji su osuđeni, ali i saborcima koji se terete za ratne zločine.

“Mnogi ljudi su iskazom lažnih svjedoka ili pritiskom na njih za neko krivično djelo, osuđeni na potpuno netačnim i izmišljenim dokazima. To je monstruozna konstrukcija udruženog zločinačkog poduhvata koju su izmislili američki tužioci za potrebe Međunarodnog krivičnog suda”, naveo je Savčić.

On je dodao da su vlasti, i bivša i sadašnja, podbacile na odnosu prema optuženima u Hagu.

“Nije samo problem pomoći pojedincima u smislu pružanja pravne pomoći, nego vlasti nisu ništa istražile po pitanju događaja zbog kojih su i napisane optužnice. Imamo situaciju da će istinu o proteklim događajima pisati presude i da će realne činjenice biti zanemarene”, smatra Savčić.

SRNA