Sve je spremno za proslavu Dana i krsne slave Republike Srpske, 9. januara!

Da je sve spremno za sutrašnji praznik, potvrdio je i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je naglasio i da su između ostalog preduzete i neophodne mjere bezbjednosti.

Dodik je potvrdio da će iz Srbije na obilježavanje Dana Republike dođi patrijarh srpski Irinej, premijer Srbije Aleksandar Vučić i mnogobrojni članovi Vlade Srbije, te predstavnici više institucija.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci sutra će biti služena Sveta arhijerejska liturgija i slavski obred povodom obilježavanja Svetog arhiđakona Stefana.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani “Borik”, dok je svečani prijem zakazan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, najavljeno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan činjenicom da u Srpskoj postoji konsenzus da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike.

“Poznato je da su srpski predstavnici uputili Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je trebalo davno da bude razmatran. Ako bude odbijen, ponovo će se okupiti politički lideri i mislim da će biti upućen zahtjev da predstavnici iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH prestanu sa radom sve do momenta usvajanja tog zakona”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Povodom Dana Republike Srpske, u organizaciji Mladih socijaldemokrata danas je u 30 gradova i opština Srpske organizovana akcija pod nazivom “Srpska i dalje slavi.”

Tokom akcije, građani su mogli potpisati razglednice upućene stranim sudijama u Bosni i Hercegovini kao i Visokom predstavniku. Građani su skoro jednoglasno poručili sudijama i visokom predstavniku da se ne miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Građani u preko 30 gradova i opština u Republici Srpskoj danas su poslali oko 10.000 razglednica sa porukama visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i Ustavnom sudu BiH. Svi su jednoglasni u poruci da ćemo Srpsku i dalje slaviti.

Povodom Dana Republike u Banjaluci je danas održana i sjednica Senata Republike Srpske, položeni su vijenci na spomenike poginulim borcima u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a dodjeljeno i 20 odlikovanja.

RTRS