Republika Srpska slavi 24.rođendan.

Formirana je kao država i ona to jeste – svih ovih godina pokazala je sposobnost da preživi teško vrijeme i da u miru pokaže svoje potencijale, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući večeras u emisiji ,,Intervju” Televizije Republike Srpske.

Republika Srpska i njena izgradnja mora da bude stalni cilj svih onih koje narod bira i to, kaže Dodik, nikada ne smije da bude dovedeno u pitanje.

Republika Srpska stvorena je iz ljubavi srpskog naroda prije 24 godine. Međutim, svijest o njenom političkom značaju za Srbe i istoriju nije izgrađena do tog nivoa koji ona i zaslužuje, kaže predsjednik Srpske. Republika Srpska se ovdje neizmerno poštuje, voli i dio je naših života, istakao je predsjednik Dodik: “Iz ratom razrušenog perioda se obnavljala, stvarala ogroman ekonomski i socijalni razvoj, Srpska je u tom pogledu pokazala civilizacijsko umijeće da prati savremene trendove i integracije”.

Srpska ima potencijal, ali nije uspjela koliko je mogla, kaže Dodik – razlog tome je što je morala da ostane unutar BiH, a pokazalo se da je to model koji je tražio Alija Izetbegović. Tada, kao i sada, BiH je bila greška koja je ostala da živi:”Mi poštujemo Dejton, dao je dovoljno nadležnosti Republici Srpskoj, ali joj je djelima visokog predstavnika i Zapada koji je podržavao tu politiku mnogo nadležnosti oduzeto”.

dodik u studiju rtrs

Visoki predstavnici zloupotrebili su međunarodno pravo, donosili su zakone i nametali ih Republici Srpskoj. Međutim, ona je opstala jer je postojala ljubav za nju i dat joj je okvir da radi na zaustavljanju daljeg prenosa nadležnosti.

Iz BiH se pokušava razgraditi Republika Srpska, afirmisati unitarizacija BiH, a onda nema slobode za Srbe. Upravo je to cilj ideologije Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i njegovog nasljednika Bakira, kaže Dodik. Republika Srpska će, međutim, i dalje postojati i svakog 9. januara ponosno slaviti Dan Republike, zaključio je predsjednik Srpske.

RTRS