Na „Novoj pijaci“, popularnoj gradačačkoj „Arizoni“ u naselju Porebrice, noćas je izbio veliki požar s katastrofalnim posljedicama. Povrijeđenih nema, a potpuno je uništeno oko 500 montažnih i drugih objekata. Materijalna šteta je višemilionska a o uzrocima za sada niko nije spreman govoriti.

Kataklizmična slika na prostoru od oko tri hektra: veliki požar koji je, nezvanično se govori, izbio jutros oko četiri časa i progutao od 400 do 500 objekata i robe u privatnim radnjama, a nanio višemilionsku štetu, prenosi ebrcko.net.

„Šteta je astronomska za naše uslove i u ovom momnetu je teško govoriti čak i o procjeni. Izgorjelo je oko 500 objekata i skladišta s robom i drugom opremom. Ni o uzrocima niko ništa ne zna, a tu su sve nadležne službe koje vrše uviđaj. Izgorjelo je oko 9.000 metara kvadtratnih uglavnom montažnih i drvenih objekata. Vatrogasci su brzo stigli, ali nije bilo šanse da se spiječi ova katastrofa. Svi smo potpuno uništeni jer niko od vlasnika nije uspio spasiti ni majicu“, kaže vlasnik d.o.o. „Nova pijaca“ u Porebricama, Nusret Mešić.

Za Novu pijacu u Porebricama govorilo se da je najveća fabrika u opštini Gradačac jer je ovdje radilo više od hiljadu ljudi, od Kladnja do Zvornika. Vlasnici su ogorčeni i ne očekuju podršku za eventualni oporavak.

„Imali smo registrovane firme i uredno plaćali sve obaveze. Progonile su nas inspekjcijske službe, Uprava za indirektno oporezivanje i opština. Nismo osigurali robu i objekte i ne vjerujem da će nam bilo ko pomoći da se oporavimo“, kaže Hakija Ahmetović iz Živinica.

Vlasnici radnji izražavaju sumnju u podmetanje vatre.

„Ovo je treći slučaj požara na ovoj lokaciji, a svaki put se to dešavalo s nedjelje na ponedjeljak koji je naš neradni dan. Uz to, pijaca ima staro i napušteno vatrogasno vozilo koje uprava drži da ga vide inspektori a godinama je parkirano na istom mjestu, nema vodovod, a sva protipožarna oprema su bili aparati u nađim radnjama i četiri noćna čuvara koji nisu aktivirali ni jedan i pokušali spasiti što se spasiti dalo. Ovo je podmetnuto, a mi smo nemoćni da bilo šta dokažemo“, ogorčena je Tuzlanka Halima Bešić.

Oštećenim trgovcima i zaposlenim radnicima se niko nije obratio, a nadležne službe uz prisustvo Policije i Tužilaštva Tuzlanskog kantona vrše uviđaj koji bi trebalo da da odgovor na uzrok ove velike katastrofe.

ATV