Sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić ne izgleda i ne djeluje kao glup čovjek. Štaviše, u razgovoru s njim stičete utisak da se radi o obrazovanoj, prijatnoj i lijepo vaspitanoj osobi. Ako se ovaj subjektivni doživljaj Dautbašićeve ličnosti može smatrati tačnim, postavlja se logično pitanje zašto je jedan tako pametan i pristojan lik ispao toliko glup da ga policija hapsi zbog pritisaka na svjedoka u sudskom predmetu koji ga se uopšte ne tiče?

Dakle, ako Dautbašić i njegova nevjenčana supruga, koja je zajedno s njim prekjuče uhapšena zbog sumnje da su djevojku ubijenog sarajevskog krimosa Ramiza Delalića Ćele nagovarali da lažno svjedoči o detaljima njegovog ubistva, nisu potpuno poludjeli, pa se petljaju u stvari s kojima nemaju nikakve veze, otkud oni tu? Ko ih je nagovorio ili, možda, platio da rade to što su radili?

S obzirom na to da se ovdje radi o prostoj matematici, odnosno sabiranju dva i dva, račun odgovornosti za zlehudu sudbinu koja je snašla Dautbašića lako je ispostaviti lideru SBB-a, Fahrudinu Radončiću, čije ime se već godinama povezuje sa istragom o Delalićevom ubistvu, a čiji su vjerni partijski vojnici upravo uhapšeni sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH i njegova supruga! Radončić je, naravno, odbacio bilo kakvu umiješanost u cijeli slučaj, tvrdeći da mu se njegova navodna uloga u Ćelinoj likvidaciji politički “pakuje”. Međutim, zanimljivo je da je Radončić odmah nakon Dautbašićevog hapšenja poručio da je siguran da je i njegov kandidat za novog ministra komunikacija i transporta BiH “apsolutno nevin”!? Kako to Fahro može da zna? Najblaže rečeno, krajnje neobična izjava čovjeka koji je svoju političku karijeru izgradio na priči o neophodnosti uspostavljanja pravne države i nezavisnosti pravosuđa.

Da i ova priča, kao i brojne druge koje imaju veze s politikom, ne bi prošla bez obaveznog začina bizarnosti, potrudio se lider SDA, Bakir Izetbegović, koji je stao u odbranu Dautbašića i Radončića. Riječ je o onom istom Izetbegoviću koga je lider SBB-a, maltene do juče, otvoreno prozivao kao nalogodavca političkih ubistava i neformalnog vođu bošnjačke državne mafije! Valjda Izetbegoviću nije bilo teško da se stavi u Fahrin položaj, ko će ga znati? Advokat koga je Radončić bio angažovao za podnošenje tužbe protiv Izetbegovića donedavno se takođe nalazio iza rešetaka. Zbog podsticanja druge osobe na ubistvo. Zanimljivo neko društvo.

Press