Bez obzira na činjenicu da većina Prijedorčana ima mogućnost da putem savremene tehnologije pogleda najnovija filmska ostvarenja i prije nego što ona dođu u bioskope, ipak po riječima mnogih još uvijek je poseban događaj kada se neki film pogleda na velikom platnu.

Direktor Centra za prikazivanje filmova Safira Karahodžić ističe da se to posebno odnosi na filmove koji su snimani u 3D tehnologiji i vrhunska filmska ostvarenja kao što je franšiza o Džejmsu Bondu koju su tokom prošle godine mnogi željeli da pogledaju na velikom platnu.

– Čini mi se da mnogi tada imaju osjećaj da su dio onih ljubitelja filmova koji sa crvenog tepiha ulaze u bioskopsku salu i budu dio tog spektakla premijerno izvedenog u svjetskim metropolama – kazala je Karahodžićeva.

Za sve one koji obožavaju da se udobno smjeste u bioskopsku stolicu sa kokicama u rukama,  Karahodžićeva je najavila da će u ovog godini imati priliku da pogledaju novi film Kventina Tarantina “Podlih osam” potom film “Povratnik” za koji su  “Zlatni globus” dobili režiser Alehandro Gonzales i glumac Leonardo Dikaprio, te komediju braće Koen “Ave, Cezare!” koja će otvoriti ovogodišnje Berlinale i nastavak filma “Dan nezavisnosti”.

– Veliko je interesovanje za Tarantinom film, kao i uvijek kada je on u pitanju. Nagrađivani filmovi privlače publiku u bioskop – dodala  je ona.

Za mlađu publiku, kako kaže, u ovoj godini planirano je prikazivanje filmova “Betmen protiv Supermena”, inspirisan crtanim filmom iz 1967. godine, 3D film “Knjiga o džungli”, kao i peti dio animiranog filma “Ledeno doba”.

Karahodžićeva se osvrnula i na posjećenost prijedorskog bioskopa “Kozara” u 2015. godini.

– Više od 23.000 posjetilaca prošlo je kroz našu salu i time smo veoma zadovoljni. U godini koja je iza nas prikazali smo 111 filmova, 752 projekcije, a ono što ohrabruje je da sada svaki filmski naslov ima svoju određenu publiku, a ne samo pojedini kako je to bilo ranijih godina – rekla je Karahodžićeva.

Među prikazanim filmovima bilo je 69 naslova holivudske produkcije, 23 crtana filma, 10 domaćih i devet evropskih ostvarenja.

– Tokom 2015. godine organizovano je pet revija filmova, i to dvije posvećene animiranom filmu, jedna domaćem, te Sedmica njemačkog filma u saradnji sa Gete institutom iz Sarajeva – podsjetila je Karahodžićeva.

Najgledaniji filmovi

– Na ljestvici najgledanijih ostvarenja prva tri mjesta zauzimaju filmovi “Bićemo prvaci sveta” koji je pogledao 1.999 gledalaca, zatim “50 nijansi sive” za koji je ulaznicu kupilo  1.529 gledalaca i “Peti leptir” koji je pogledalo 1.206 zaljubljenika u sedmu umjetnost – kazala je Safira Karahodžić.

Glas Srpske