Nakon raskida uvek čujete onu čuvenu rečenicu da trebate da ostavite prošlost iza sebe, tamo gde pripada. I dok sami ubeđujete sebe u to, spremni ste da skinete flaster pre nego što se rana zaceli kompletno, a ponekad se desi i da ga šetate kao skriveni trofej kao pravi mazohista.

Preživljavanje raskida nije laka stvar nikome, ukoliko je bilo emocija. Vaši prijatelji vam sigurno misle dobro i ohrabruju vas da sakupite one delove što su se rasuli po podu i započnete novo poglavlje. Ali šta ako greše?

Što se jače trudite da nastavite dalje, a osećate se kao da zapravo hodate unazad, znači da stvari nisu čiste sa vašim osećanjima. Emocijama ne možete da upravljate, mada možete da probate. Ono što se najčešće desi jeste da vas lupe po sred nosa i nasmeju vam se u facu, zbog toga što ste mislili da možete da ih pobedite. Ako hodate napred morate da budete sigurni šta ste ostavili iza sebe, a ako trčite i do Grendlanda ako treba, samo da pobegnete od osećanja koje imate – ne budite slabić, nego priznajte sebi da želite da se pomirite.

Evo pet razloga zbog kojih trebate da se pomirite sa bivšim, ali tek nakon što odgovorite na ovo pitanje:

Nedostaju vam stvari koje ste činili za bivšeg partnera, a ne obrnuto

Kako znate da nekoga volite? Kada je želja za nečijom srećom važnija od vašeg ponosa. Uvek vlada ona nostalgija za “starim dobrim vremenima”, a često je moguće da vam nedostaje onaj osećaj kada vi nekoga činite srećnim. Ukoliko uhvatite sebe da sanjarite o stvarima koje nekome mame osmeh na lice, vreme je sebe da upitate neka teška pitanja.

Nedostaju vam i loše stvari

U vezi se dele i one loše stvari, koje najčešće jačaju svaki odnos. Nedostajanje svađa posle kojih se ujutru osećate oboje pomalo glupo – to je znak. Kada se vraćate na loše stvari, to znači da su vas one oblikovale dobro na kraju. Uostalom, teško je naći osobu koja vas čini srećnim čak i kada se svađate.

Osećate se da bi svaki važan životni momenat sa njim/njom bio bolji

A raskinuli ste zato što se smatrali da ta osoba više ne doprinosi vašem životu. Kada psihološki osećate nedostajanje, to je najćešće poruka da ste doneli pogrešnu odluku. Ljubav je kada želite da delite svoja iskustva i odluke sa partnerom.

Pokušaj da izazovete ljubomoru

Nastavljanje da živite svoj život je jedno, ali pokušavanje da vas vaš bivši/bivša vidi u određenom izdanju ili društvu, da bi shvatio šta je propustio, je znak da vam je stalo šta ta osoba misli o vama, a svi znamo šta se znači kada nam je stalo šta neko o nama misli.

Ne možete da odolite, a da ne upoređujete sa svakim sledećim partnerom

Duboko u sebi vi znate sve ovo što sada čitate i ne treba vam nijedan tekst o vezama da vam kaže šta osećate. Bar ne bi trebalo, ali ste na njega kliknuli, jer se osećate da vam treba potvrda. Zato i svakog sledećeg partnera ili makar potencijalnog, pritajeno upoređujete sa baš jednom osobom.

Da nikada niste trebali da budete zajedno znaćete kada posle nekog vremena nakon raskida osetite neku vrstu olakšanja zbog toga što je ta veza okončana, bez obzira koliko vam raskid teško pao u datom trenutku.

24sata