Nakon što je uhapšeno pet pripadnika Specijalne policije RS zbog sumnje da su opljačkali blindirano vozilo Sektor sekjuritija i odnijeli 600.000 KM, u zgradi Vlade RS održana je pres-konferencija na kojoj je govorio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Kako je potvrdio, u razbojništvu i pljački na autoputu Banjaluka – Gradiška učestvovali su specijalci MUP-a RS. Kako N1 saznaje, vođa kriminalne grupe je Vladan Malić (1982).

“Od sedam uhapšenih, pet ih je iz Ministarstva unutrašnjih poslova”, kazao je Lukač.

Šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost u Specijalnom tužilaštvu RS Darko Ilić kaže da je u pitanju organizovani kriminal.

“Obezbijeđeni su dokazi i protiv pet osoba biće donesene mjere pritvora dok će se dvije osobe braniti sa slobode”, kazao je Ilić.

On je dodao da u filmskoj pljački nije korišteno oružje MUP-a RS.

Ministar Dragan Lukač rekao je da je njegova ostavka na raspolaganju, ali da odgovornost za krivično djelo snosi počinitelj.

On je potvrdio da je pronađen dio novca kod više pripadnika Specijalne policije RS.

“Ovo je plus Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, a ne loš imidž jer je riješen slučaj”, kazao je Lukač te dodao da je MUP odlučan da se bori protiv kriminala u svojim redovima.

Kako su naveli na današnjoj pres-konferenciji, u istrazi su učestvovali i ostali pripadnici Specijalne jedinice policije RS.

Pljačka se dogodila 22. septembra prošle godine na autoputu Banjaluka – Gradiška, kod Cerovljana. Tokom pljačke, više naoružanih i maskiranih osoba presrelo je blindirano vozilo kompanije Sektor sikjuriti , a u razmjeni vatre korišćeni su pištolji, automatske puške i zolja.

Tom prilikom ranjen je pripadnik osiguranja Đurađ Bajić.

MUP neće biti predmet obračuna u bilo čijim rukama

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da postoji mnogo pritisaka i napada na MUP, te podrivanja ove institucije na različite načine, uglavnom plasiranjem neistina ili poluistina.

Lukač je naglasio da MUP radi i da će i dalje raditi u skladu sa zakonom.

“MUP neće biti predmet obračuna u bilo čijim rukama i protiv bilo koga, već će raditi samo u skladu sa zakonom”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će slučajevi, poput hapšenja pripadnika Specijalne policije za krivično djelo razbojništvo, uvijek biti sankcionisana, jer na taj način MUP čisti svoje redove od kriminalaca i onih koji su, zloupotrebljajući ovlaštenja, uniformu i policijsku značku, odlučili da se bave kriminalom.

“Svi oni, kada su došli u MUP kao mladi momci, nisu imali nijedan prekršaj. Borićemo se protiv takvih u našim redovima, bez obzira ko oni bili”, istakao je Lukač.

Press