Rusija i Sirija potpisale su u avgustu sporazum kojim se Moskvi daje odobrenje za vojno prisustvo u Siriji bez vremenskog ograničenja, saopštio je Kremlj

Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mjesec dana prije nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih “terorista” u Siriji na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

On je zaključen na “neodređeno vreme”, a prema odredbama sporazuma, Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.

Dogovor je napravljen kako bi se odbranili “suverenitet, teritorijalni integritet i bezbjednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike”, kaže se u dokumentu a prenosi AFP.

Agencija podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin obrazlagao vazdušnu kampanju u Siriji potrebom da se neutrališu borci Islamske države prije nego što pređu u Rusiju.

Vojni analitičar Aleksandar Golts kaže za AFP da je sporazum u interesu Rusije koja može u svakom trenutku da obustavi operacije te da nema nikakve odgovornosti pred Sirijom.

Sa druge strane, može da ostane tamo koliko god želi, zaključuje on.

Tanjug