Teoristi Islamske države su u sirijskom gradu Deir el-Zoru ubili 300 ljudi, ali i oteli najmanje 400 civila, uključujući žene i djecu, nakon što su u ofanzivi zauzeli dio tog grada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da su džihadisti, nakon jučerašnjeg napada na Deir el-Zor, oteli najmanje 400 civila iz kvarta Al-Bagalijeh koji su zauzeli, kao i iz okolnih dijelova sjeverozapada grada.

– Svi kidnapovani su suniti, a među njima ima žena, djece i članova porodica prorežimskih boraca – izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodajući da su oni prebačeni u druga područja pod kontrolom ID.

Sirijska vlada je saopštila da su militanti ID prethodnog dana u Deir el-Zoru na istoku Sirije ubili čak 300 ljudi, nazvavši taj događaj “užasnim masakrom”.

Većina ubijenih tokom jučerašnjih cjelodnevnih pogubljenja su bili stariji ljudi, žene i djeca, a to je jedan od najvećih masakara koje je izvršila ID, čiji pripadnici kontrolišu velika područja Sirije i Iraka.

Oko 80 njih su bili vojnici sirijske vojske i pripadnici paravojnih snaga lojalnih vladi, dok su ostalo bili civili, navela je Opservatorija, dodajući da su mnogi od njih ubijeni iz vatrenog oružja ili odsijecanjem glave.

Aktivisti navode da su džihadisti u Deir el-Zoru ubijali čitave porodice, zbog njihove navodne saradnje sa sirijskom vojskom.

Tanjug/RTRS