Bilo da ga zovete seks, snošaj ili vođenje ljubavi, svi znamo šta se dešava kada se uvučemo ispod pokrivača. Ali kako ovaj čin menja naše telo i um? I zašto toliko boli odbijanje?

Čin seksa pokreće lavinu hormona koji izazivaju osećaj zadovoljstva, sreće i zbližavanja, otkrivaju naučnici. Veliki broj studija dokazao je da je seks dobar za zdravlje, štiti nas od srčanih oboljenja i poboljšava raspoloženje.

ZAŠTO LJUBAV BOLI

Hormon koji se luči tokom seksa, oksitocin, poznat je i kao „hormon maženja“. On nas tera da spustimo gard i da više verujemo ljudima – kaže doktor Arun Goš, ekspert za seksualno zdravlje.

Ovaj hormon je ključan i za zbližavanje i podiže nivo empatije. Žene proizvode više ovog hormona, iako nije jasno zbog čega, a to znači da lakše spuštaju gard i zaljubljuju se u muškarce nakon seksa.

Međutim, problem je u tome što telo ne pravi razliku između materijala za udaju i usputne kombinacije – oksitocin se luči u oba slučaja. Prema tome, pored toga što vam pomaže da se zbližite sa čovekom vašeg života, takođe je i razlog zbog kog se osećate očajno kada se kratka veza završi.

Muškarci, sa druge strane, umesto hormona zbližavanja jednostavno dobijaju zadovoljstvo.

– Problem je u tome što se prilikom orgazma kod muškaraca luči hormone dopamine, hormone zadovoljstva. I ovaj nagon može da postane zavisnost – kaže doctor Goš.

ČESTO LJUBLJENJE ZNAČI BOLJI SEKS

Usne su pune nervnih završetaka – 100 puta više nego vrhovi prstiju. Kao rezultat toga, ljubljenje pokreće veliki broj mehanizama u mozgu i oslobađa hemikalije koje ublažavaju stres i podižu raspoloženje.

– Imaćete bolji seks, ako se pre samog čina ljubite. Zato seks iz ljubavi pričinjava više zadovoljstva od obične šeme za jednu noć – kaže Goš.

PRIRODNI LEK PROTIV BOLOVA

– Orgazam (više od seksa) može da blokira signale bola – kaže profesor Komisaruk.

Istraživanja na životinjama iz laboratorije i ljudima pokazala su da orgazam inhibira oslobađanje transmitera bola iz kičmene moždine tako da ne mogu da stignu do neurona u mozgu koji odgovaraju na bol, kaže on.

ULTIMATIVNA PILULA ZA SREĆU

– Postoji poznata mašinerija u mozgu koja je zadužena za osećaj sreće. Ona se naziva limbički sistem i nalazi se duboko u mozgu, a najaktivnija je kada dobijamo neku nagradu. Isti mehanizam aktivira se tokom seksa – kaže Pol Tompson, profesor neurologije.

Bez sumnje, seks ima ne samo fizičke, već i psihološke i socijalne koristi za čoveka, a endorfin koji se luči tokom seksa pomaže u lečenju depresije i prečišćava um, tvrdi on.

BOLJI SAN

Ako imate problema sa nesanicom, bolje se bacite na seks nego na pilule za spavanje, kaže doktor Goš.

– U suštini, mnogo je blagotvornije upražnjavati seks uveče nego ujutru jer telo želi nakon toga da odmara, a ne da ustane i ode na posao. Seksualni čin na kraju dana oslobodiće vas stresa. Za muškarce, moćan orgazam jednak je prosečnoj dozi od 2-3 miligrama dijazepama (valijuma). Zato većina njih zadrema nakon seksa – za to postoji biološki razlog – kaže on.

ŠTITI OD SRČANIH OBOLJENJA

Seks može da ima zaštitničko dejstvo na srce. Studija sa Univerziteta iz Belfasta pokazala je da upražnjavanje seksa tri puta nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara i šloga.

Druga studija iz Izraela pokazala je da žene koje imaju dva orgazma nedeljno imaju 30 odsto manje šanse da dobiju neko srčano oboljenje od onih koje nisu uživale u seksu i doživele orgazme.

– Jedna teorija kaže da se depresija kod žena vezuje za oboljenja srca. Endorfin koji se oslobađa tokom seksa neutrališe hormone stresa u telu, koji su povezani sa bolestima srca – kaže Lisa Tarner, seksualni terapeut.

Blic žena