Čak tri DNK traga, koja su nakon oružane pljačke blindiranog vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka-Gradiška pronađena u napuštenom”audiju”, podudarila su se sa DNK profilima osumnjičenih i to je jedan od krunskih dokaza koji je specijalce MUP-a RS direktno povezao sa krađom blizu 617.000 maraka, ekskluzivno saznaje Press.

Od izvora upućenih u istragu juče smo saznali da su upravo tragovi DNK bili prvi čvrst dokaz pomoću kojeg je složen istražni mozaik koji je prošle sedmice rezultirao hapšenjem pet pripadnika specijalne policije i dvojice saučesnika u spektakularnom razbojništvu iz seprembra prošle godine.

– Nakon toga, uslijedilo je prikupljanje brojnih drugih materijalnih dokaza na osnovu kojih je ovo krivično djelo potpuno rasvijetljeno i u njemu više nema nepoznatih činjenica jer su pronađeni direktni izvršioci i saučesnici – objašnjavaju sagovornici Pressa upućeni u istragu.

Nađeno 12.000 evra

Istovremeno, iz banjalučkog Okružnog suda juče je saopšteno da je, sada već bivšim, pripadnicima Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladanu Maliću (32), Goranu Parašu (27) i Aleksandru Popoviću (28) određen jednomjesečni pritvor, a da je ista mjera donesena i protiv radnika “Sektor sekjuritija” Danijela Kuzmića (29) i suvlasnika auto-placa “Kvatro” Olega Bande (31), dok su dojučerašnji specijalci Željko Inđić (26) i Goran Janjuz (24), koji se takođe terete za učestvovanje o oružanoj pljački, pušteni da se brane sa slobode.

– Mjere pritvora određene su zbog bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju na to da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. Pritvor je određen i zbog vanrednih okolnosti s obzirom na to da se sumnjiče za krivično djelo za koje se može izreći zatvorska kazna od 10 godina ili teža kazna s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela – naveli su u banjalučkom Okružnom sudu.

Pritvor je određen na zahtjev Specijalnog tužilaštva RS, u čijim su prostorijama juče prezentovani dokazi koji će biti korišćeni na suđenju organizovanoj grupi. Kako je saopšteno, kod jednog od osumnjičenih istražioci su pronašli 12.000 evra za koje se osnovano sumnja da potiču iz septembarske pljačke.

Uhapšeni na dužnosti!

Na snimcima kamera sa vozila “Sektor sekjuritija”, koji su objavljeni tek nakon hapšenja osumnjičenih, jasno se vidi da su spektakularnu pljačku počinila vrhunski obučena lica, koja izuzetno dobro barataju oružjem. Međutim, pored činjenice da su bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS, razbojnici su iza sebe ostavili brojne tragove koji su ih na kraju koštali slobode. Pressu je potvrđeno da su suspendovani specijalci, koji se terete za oružanu pljačku, uhapšeni u bazi specijalne policije u laktaškom naselju Trn, i to dok su bili na dužnosti.

Oduzet “audi A4”

– Tu je svih pet automatskih pušaka koje su bile skrivene na obroncima Kozare, nedaleko od mjesta gdje je pronađen i ostavljeni “audi”. Iz dvije puške je pucano na blindirano vozilo i radnike “Sektor sekjuritija”, a tom prilikom jedan od njih je i ranjen – objasnili su istražioci Specijalnog tužilaštva RS.

Oni tvrde da su sa policijom “zakovali” slučaj i da protiv osumnjičenih postoji čitav niz dokaza koji ih dovode u direktnu vezu s oružanom pljačkom.

– Pronađeni su brojni drugi dokazi, a oduzet je i jedan “audi A4” za koji se vjeruje da je kupljen ukradenim parama – zaključuju sagovornici Pressa.

Podsjećamo, spektakularna pljačka blindiranog vozila za transport novca, koji je iz centrale Unikredit banke u Banjaluci prevožen u Zagreb, dogodila se 22. septembra 2015. nedaleko od mjesta Cerovljani, na autoputu Banjaluka-Gradiška, a tom prilikom ranjen je i jedan od radnika “Sektor sekjuritija”.

Press