Kredit koji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podigao u Pavlović banci za kupovinu nekretnine u Beogradu ni po čemu nije sporan i regularno se vraća, potvrđeno je u ovoj banci, čije rukovodstvo odgovorno demantuje navode o malverzacijama.

Izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da Tužilaštvo BiH vodi istragu koja će uskoro biti okončana, dokaz je da je ova institucija pod izuzetnim političkim pritiskom, smatra predsjednik Milorad Dodik.

Miloradu Dodiku kredit je odobren u potpunosti legalno i u skladu sa zakonskim propisima, procedurama i internim aktima Banke, 2007. godine, u vrijeme dok je bio premijer Srpske i sredstva su namjenski prebačena na račun Komercijalne banke u Beogradu za kupovinu nekretnine. Nejasno je kakvom dokumentacijom i dokazima za mahinacije prilikom odobravanja kredita prijete pojedini političari u Srpskoj, kažu u Banci.

Dok u Tužilaštvu BiH nemaju komentar na pitanje da li postoji istraga protiv Dodika, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavio je u federalnim medijima da se istraga privodi kraju. Nije precizirao o kojem je predmetu riječ.

Predsjednik Srpske smatra da je veoma indikativno to što se Mektić vrlo često sastaje sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem i u javnost iznosi kojekakve optužbe na račun različitih zvaničnika, pa i njega lično.

“Mektićeve navode o navodnim istragama koje su pokrenute protiv mene i koje su navodno pri kraju, zaista ne bih komentarisao jer će vrijeme pokazati sve. Vrijeme je najbolji tužilac i sudija. Gotovo je degutantno iz dana u dan slušati optužbe koje jedan za drugim u javnost iznose zvaničnici Saveza za promjene. To je dio scenarija za rušenje vlasti u Republici Srpskoj i njenih institucija. Nedopustivo je da se na takav način blate institucije Srpske i njeni zvaničnici. Moje je da branim i institucije i one koji ih predstavljaju”, naveo je Dodik.

Da priča ima političku pozadinu, mišljenja je i vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović koji tvrdi da u poslovanju ove banke nema ništa sporno. Ističe, da je sve to politička pozadina.

Inspektori SIPA odnijeli su kopiju određene dokumentacije iz Pavlović banke 18. novembra prošle godine, nakon što je predsjednik SDS-a Mladen Bosić podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vlasnika Pavlović banke zbog navodnih malverzacija u vezi sa kupovinom kuće u Beogradu.

RTRS