Ponovo opstrukcije iz Sarajeva! Nakon Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma bh. parlamenta, Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH, zaustavljeni su i u istoj komisiji Doma naroda.

Propusti u dva predložena zakonska rješenja minorni, poput formalne definicije ili formalnog pozivanja na Ustav. Ali i takvi, za delegate iz Kluba Bošnjaka bili su nepremostiva prepreka. Baš kao i prije sedam dana za poslanike iz istog nacionalnog korpusa. Propusti koji su, kaže predlagač, Sredoje Nović, mogli da budu otklonjeni za pet minuta, samo da je Kolegijum Doma naroda reagovao na vrijeme. Ali nije uopšte! Zbog svega – predlagač smatra da je na sceni namjerno odugovlačenje, kao svojevrsna opstrukcija dva predložena Zakona.

Za Bosnu i Hercegovinu se zalažu, a temelje joj potkopavaju. Bošnjački miljenici – strane sudije u Ustavnom sudu BiH – i nakon dvije decenije, mogu mirno da spavaju. I basnoslovne nadoknade za svoj rad ili nerad, da primaju! Puni mjesec je, kako se predložena zakonska rješenja nalaze u Parlamentu, a tek danas predlagaču iz Doma naroda, saopšteno je da tehnički nedostaci postoje. Scenario isti kao i prije sedam dana, u Komisiji Predstavničkog doma.

– Da smo bili informisani ne bi trebalo vremena više od pet minuta da se ti nedostaci otklone – kaže Sredoje Nović, predsjednik Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH.

No proceduralne zavrzlame, komisijsku raspravu će prolongirati za, najmanje 10 dana. Potrebno je da Kolegijum doma – formalno i u pisanoj formi, o nedostacima obavijesti predlagača. Potom, predlagač da nedostatke otkloni i ponovo ih uputi pred Komisiju. Zatim pred delegate Dom naroda. A tamo ih već čekaju dva čitanja ili dvije rasprave, amandmanska faza, i ko zna kakvi sve igrokazi na parlamentarnoj pozornici.

– Lično mislim da je riječ o odugovlačenju procesa da Zakoni uđu u parlamentrnu proceduru – kaže Nović.

Da li će onako kako su proćerdali prethodni mjesec, učiniti i sa narednim i svim sljedećim? Odgovor i potvrdu Novićeve bojazni nudi predsjedavajući Komisije Halid Genjac. Alibi za autodestrukciju traži, kao i obično, tamo gdje ga nema. I glas “ZA” dva predložena zakonska rješenja, uslovljava ukidanjem čak i Dejtonskih kategorija, poput entitetskog glasanja! Ili promjenama u načinu izbora i rada Ustavnog suda Srpske. I ko zna čime još! Da stranim sudijama vidimo leđa, čekali smo dvadeset godina. Čekaćemo još, prijeteći obećava Genjac.

– Čekaćemo sve koliko bude potrebno da shvatimo da je tako jedino moguće. Drukčije ne može – kaže Genjac.

Sa stranim sudijama u Evropu, ako i krenemo, teško da ćemo stići, upozoravaju u HDZ-u. Јer demokratska Evropa takvu praksu ne poznaje.

– Nemoguće je da BiH po mom sudu napreduje dalje ka Evropskim integracijama ukoliko sami ne budemo kadri preuzeti ovu od strane domaćih sudaca u Ustavnom sudu ovu vrlo važnu poziciju – kaže Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

HDZ je i danas, kaže Čolak, bio spreman da podrži ustavni osnov predloženih zakona. Zasigurno će to kaže učiniti, kada budu otklonjeni nedostaci. Imaće i amandmane, kojima bi da koriguju način izbora nasljednika stranim sudijama. No kako su sada stavovi poređani, i srpski prijedlozi zakona i hrvatski amandmani biće matirani bošnjačkim “NE”. A to bi bio najmanje šesti put, i to samo u slučaju opstanka stranaca u Ustavnom sudu, da oni koji se u Evropu kunu, na evropski put Bosni i Hercegovinu, granu bacaju!

RTRS